Рибки данио принадлежат към така наречения училищен вид аквариумни рибки.

...
Рибки данио принадлежат към така наречения училищен вид аквариумни рибки.
Коментари Харесай

Грижи при отглеждане на рибки данио

Рибки данио принадлежат към по този начин наречения учебен тип аквариумни рибки. Те съжителстват в дребни групи от по 5-6 от типа. Всяка рибка, дълга 3-4 сантиметра, изисква към 2 литра вода и това предписание е добре да се съблюдава като част от грижите по вярното им развъждане.

За да се усещат добре, те се нуждаят от вода с температура 22-27 градуса, киселинност 6, 5 до 7, 5 рН и междинна неотстъпчивост на водата. Те обаче не са изключително претенциозни към температурата и понасят елементарно по-големи амплитуди в съмненията на температурата.

Комфортът на живот на рибките дефинира продължителността му. Той се обезпечава от оборудването на съда. За основаване на витална среда, близка до естествената, са нужни аквариумни растения, само че не доста на брой, с цел да има място и за плуване на рибите.

Необходими са също мощен филтър на водата в аквариума и дневна светлина към 10-12 часа. Декоративните детайли в аквариума ще наподобят околната среда във водоемите, които са естествена среда на този тип декоративни рибки, а капакът на съда е нужда, която ще даде сигурност на рибките да не изскочат вън от водата, тъй като обичат да плуват в горния пласт на водата. Нужно е блестящо осветяване.

Правилното хранене също влиза към грижите за рибки данио. Сухите смеси, предлагани в комерсиалната мрежа, могат да се разнообразяват естествена храна - живи или замразени червеи, скариди и тубифекс. Внимателно би трябвало да се реши дали фуражът дава отговор на размера на устието на рибата. Твърде огромни части не могат да бъдат погълнати от рибата.

 Рибки данио Снимка: pixabay.com

По темперамент рибки данио са доста миролюбиви и се схващат с множеството жители на аквариума, могат да живеят даже с нападателни типове. За тяхната сигурност обаче е нужно да не се слагат в съд с едри хищни риби - дискуси, шарани, змиорки по-голяма част от цихлидите, защото данио е част от храната им.

Тези рибки са толкоз непретенциозни откъм грижи, че са съвършен вид за новак акварист. Отглеждането на данио е елементарно. В същото време са забавни за наблюдаване и постоянно съставляват главната част от началните питомци в един домакински аквариум.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР