Рибите дискуси, научно известни като Symphysodon, са популярни обитатели на

...
Рибите дискуси, научно известни като Symphysodon, са популярни обитатели на
Коментари Харесай

Хранене на рибки дискус

Рибите дискуси, научно известни като Symphysodon, са известни жители на аквариума, известни със своите живи цветове, елегантен външен тип и неповторими тела с форма на диск. Произхождащи от басейна на река Амазонка, тези красиви риби се нуждаят от характерни грижи и хранене, с цел да виреят в плен.

Храненето на дискуси с уравновесена диета е от решаващо значение за цялостното им здраве, напредък и оцветяване. В тази публикация ще се задълбочим в тънкостите на храненето на рибите дискуси, ще проучим техните диетични потребности, подобаващи разновидности за храна и съществени препоръки за грижа.

От какви хранителни субстанции се нуждаят дискусите?

Дискусите са най-вече всеядни, с желание към живи или замразени храни в естествената им среда. За да се обезпечи оптимално здраве, жизненоважно е да се повтори естествената им диета допустимо най-близо. Балансираната диета за риба дискус би трябвало да се състои от висококачествени протеини, витамини, минерали и незаменими мастни киселини.

Протеини

Като месоядни риби, дискусите разчитат на протеини за напредък и развиване на мускулите. Предлагайте многообразие от храни, богати на протеини, като кървави червеи, дафния и висококачествени пелети.

Витамини и минерали

Наред с протеините, дискусите се нуждаят от витамини и минерали, с цел да поддържат имунната си система и цялостното богатство. Те могат да бъдат получени посредством композиция от висококачествени рибни люспи, спирулина на пелети и инцидентни добавки с богати на витамини за рибки храни като зеленчуци или профилирани добавки за рибки.

 Хранене на рибки дискус Снимка: pixabay.com

Есенциални мастни киселини

Здравословните мазнини играят жизненоважна роля за поддържането на живите цветове и цялостното здраве на рибата дискус. Включете храни, богати на омега-3 мастни киселини, като крил, с цел да подобрите естествения им цвят и да насърчите положителното здраве.

Опции за храна за риба дискус

Когато става въпрос за хранене на дискуси, могат да се обмислят разнообразни разновидности на храна, с цел да се задоволят техните хранителни потребности. Ето някои подобаващи разновидности:

Висококачествени пелети от дискус

Изберете налични в комерсиалната мрежа пелети от дискус, особено дефинирани, с цел да обезпечат добре уравновесена диета. Търсете пелети, които съдържат висок % протеин и минимални пълнители.

Замразени или живи храни

Предлагайте селекция от живи или замразени храни за рибки като кръвни червеи, солени скариди, дафния и черни червеи. Тези храни имитират естествената плячка на дискусите и обезпечават съществени хранителни субстанции.

Зеленчуци за рибки

Дискусите могат да се възползват от инцидентни храни на зеленчукова основа като бланширан спанак или тиквички. Тези оферти обезпечават спомагателни витамини и фибри, допринасящи за цялостното им здраве.

Още грижи за храната на дискусите

Установяването на верен график и техника на хранене е от значително значение за благосъстоянието на дискусите. Обмислете следните насоки:

Честота

Хранете възрастни дискуси два пъти дневно, до момента в който по-младите риби може да се нуждаят от три до четири хранения. Регулирайте количеството храна въз основа на техния вкус и ритъм на напредък.

Контрол на порциите

Предложете количество храна, което рибата може да изяде в границите на пет минути. Прехранването може да докара до проблеми с качеството на водата и затлъстяване.

Наблюдение на държанието

Наблюдавайте питателните привички на вашите дискуси. Ако непрекъснато оставят храна неизядена, коригирайте количеството или пробвайте разнообразни разновидности на храна. Уверете се, че храната е с подобаващ размер за устата им.

Качество на водата и хранене

Поддържането на чудесно качество на водата е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на дискусите. Лошите водни условия могат да повлияят на апетита и цялостното им здраве. Помислете за следните препоръки:

Редовни смени на водата

Извършвайте постоянни смени на водата, с цел да поддържате равнищата на амоняк, нитрити и нитрати под надзор. Стремете се към устойчиво pH сред 6, 0 и 7, 0, имитирайки естествената им среда.

Качествено пречистване

Инвестирайте в надеждна система за пречистване, с цел да премахнете отпадъците и да поддържате качеството на водата.

Вижте още:

- Поведението на дискусите;

- С кои рибки съжителстват дискусите;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР