Рибарите в Поморие негодуват срещу инвестиционно намерение за изграждане на

...
Рибарите в Поморие негодуват срещу инвестиционно намерение за изграждане на
Коментари Харесай

Рибари против изграждането на ферма за черна мида

Рибарите в Поморие недоволстват против капиталово желание за създаване на плантация за развъждане на култивирана черна мида. Рибарите получили известието от Басейнова дирекция преди дни. След като се срещнали с плана, открили, че бъдещата плантация ще пречи на риболова, който правят от години, а по този метод и на поминъка им.

Рибарите се събраха на източния вълнолом в града, единствено на метри от мястото, където ще бъде построена фермата. Основното им терзание, че зоната за градеж е ситуирана в място, което предпочитано се употребява за лов на риба.

На територията на община Поморие има регистрирани 500 лодки, представете си да риболуват в това малко пространство. Към Ахелой има предпазени зони и на процедура сме лимитирани, съобщи Валентин Продромов - член на Рибарското съдружие.

Освен, че ще бъдат лимитирани, риболовците се тормозят, че при мощен вятър фермата ще се унищожи, а това в допълнение ще затрудни работата им. Кметът на Поморие също не поддържа капиталовото желание

То не основава никакви изгоди за града ни, в противен случай - вреди. Когато този мидарник стане и удари североизточната провеза и изкара всичко на плажа, какво се случва? Това е градски плаж, всички котви и въжета ще са струпани тук. Туризъм ли ще развиваме, риболовство ли? Момчетата ми споделиха - на Поморие са се скъсали въжетата, фермите ги няма. Това следва да се случи и в Равда, изясни кметът на града Иван Алексиев.

Той акцентира, че зоната е предпазена. Рибарите се преценяват с това и имат сезонно риболуване. Ако се направи плантация, нейните мрежи ще са във водите целогодишно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР