Ревюто е препубликувано от .Темите на Зейди Смит често са

...
Ревюто е препубликувано от .Темите на Зейди Смит често са
Коментари Харесай

Време за суинг, време за порастване

Ревюто е препубликувано от.

Темите на Зейди Смит постоянно са свързани с търсенето на персоналната еднаквост и дешифрирането на политиките и културните кодове в емигрантските общности, населяващи Лондон. Нейните романи са не просто увлекателни, а и лечебно иронични - през многообразието от характери, класово, расово и етнически разнообразни персонажи авторката реализира огромна, релефна картина на съвременността.

Неслучайно Зейди Смит е измежду разпознаваемите модерни литературни гласове , нейните книги участват в описите за премията " Ман Букър ", а първият ѝ разказ " Бели зъби " е изплатен " на зелено " от влиятелно английско издателство против шестцифрена сума и след това се трансформира в ефектен дебют.

" Време за суинг " (изд. " Жанет-45 " в блестящия превод на Невена Дишлиева-Кръстева) излезе на български неотдавна и е първият от романите на английската авторка, който употребява " аз " разказ. В интервютата си тя постоянно приказва за своето любознание към хората, към методите им на мислене, световъзприемане и говорене и по какъв начин това се отразява на техниката й на писане. Зейди Смит умее да сътвори пълнокръвна, комплицирана картина на съвремието , в която (не безусловно мирно) съжителстват разнообразни обществени категории.

Тук конфликтът е не толкоз етнически, колкото сред център и градска външна страна. Между гетото с неговата обезверена беднотия (като мисловни настройки и упования към света също) и неприличната известност на международната поп звезда Ейми, която с поддръжката на екипа си може да получи всичко. Между Европа на белите и Африка, която оцелява в ограничения и беднотия, само че в своя елементарен живот част от хората ѝ построяват общественост, а други се радикализират.

Между меркантилността на властта, облечена в публичен авторитет, и дребните хватки, които преследват персонален разцвет. Навсякъде обаче се прокрадва ироничното подсещане, че политиката е нелепа и неработеща на фона на смазващите беднотия и убогост - все едно за коя част на света приказваме. И текстът на Зейди Смит, без да е показно обществено зает, фиксира политическата непоследователност, в която живее съвремието ни.

 Време за суингС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

От другата страна на монетата са персоналните начинания - майката на основната героиня е от оня вид " герои на нашето време ", на които се е наложило да се самоизграждат. Живеейки на ръба на бедността, млада и към този момент фамилна, тя непрестанно, алчно се самообразова. Разбира се, през гледната точка на щерка ѝ това постоянно бягство в книгите е възприемано като мъчително неявяване от фамилната динамичност, от ролята на любящ родител.

Тя е изящна, елегантна и феминистично настроена, не се вписва в живота на крайния квартал, тъй като не желае да му принадлежи. И съумява - оттласква се от нищетата, работи по обществени стратегии в гетото, което познава от близко, снабдява се с политическа тежест. При нея обаче преобладаващи са отговорността, ангажираността, суровият отвод от инерцията. Докато чете Зейди Смит, човек несъзнателно стартира да се пита не е ли бедността неточност от небрежност ? И открива още един метод да се търси смяна - посредством работа с хора, на равнище общественост.

И ето ни при централните персонажи - основната героиня и нейната другарка Трейси. Деца на 80-те, наблюдателни, спонтанни, посвоему жестоки, наивни и не изключително образовани. Тяхното другарство - и съревнование - минава през разнообразни стадии, с цел да крушира в мъчителна самотност. В неналичието на състрадание и емпатия. Траекторията на напредването им (от предградието към центъра и обратно) провокира и у двете мощно възприятие на недействителност. О става открит въпросът до каква степен сме артикул на мисловните настройки на родителите си.

Историята на това порастване е плътна поредност от случки, в които се оглежда краят на ХХ век. Свят на страхове, меланхолии, опиати и тайно принуждение - и в фамилиите, и в градовете, и в етническите общности, които основават свои анклави в Лондон, тъкмо както във всеки международен мегаполис.

В романа " Време за суинг " редом протичат няколко времена от биографията на героинята. Текстът е колаж от възрасти, които се оглеждат една в друга, изясняват или даже предсказват не изключително сполучливите ѝ тактики да живее в действителността. Защото тя не се харесва, тя оцелява с надълбоко неприемане на себе си и липса на любов, в зоната на самонаблюданието и неловкостта, постоянно пасивно съществуваща. Винаги чуждееща, прикрито мъчителна, не на място.

Професионалният ѝ пробив като асистентка на звезда в шоу бизнеса е случайност. Тя е определена без даже да е кандидатствала за сходна позиция. Работата ѝ дава опция да поживее в лъскавия, празен и като че ли необитаем с индивиди свят на шоу бизнеса. Където нейната роля е да бъде сянка - без лични другари, постоянно на път. Живот на бързи обороти, който оставя душата гладна.

Два пъти в романа (в началото и в края му) се появява обликът на птицата санкофа - митологичен африкански персонаж с извърната обратно глава - към предишното, което следи, с цел да се учи. Това е и името, което получава едно африканско бебе, осиновено от поп звездата Ейми - малко по прищявка, малко, с цел да бъде избавено, а също и тъй като тя може да си го разреши ( " въпросът е любовта какво право ти дава " ). И тук се случва единственият протест на героинята, която открива своята дребна борба измежду младия си живот на потиснати несъгласия. Разбира се, борбата е обречена, а тя - изхвърлена безапелационно от " парадайса ".

 Бели зъбиС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

" Време за суинг " стартира и приключва с думи за танца - като световна метафора на живота. Танцът, който ни показва. И заразява. За който някои тела са по-пригодни от други. Който е основан едвам живее под театралните прожектори, толкоз и с цел да опише история в някое африканско село, да освободи душа.

Но макар раздиращите обществени и човешки неправди, светът оцелява още веднъж и още веднъж с всеки от на с - и в това е виталната същина на романите на Зейди Смит. Елегантността, под която се крие болежка. Животът постоянно си пробива път, почтено, макар неизменимата вулгарност на съществуването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР