Ревенът е растение, използвано в Китай от хиляди години заради

...
Ревенът е растение, използвано в Китай от хиляди години заради
Коментари Харесай

Ревенът наскоро предизвика революция в лечението на рака

Ревенът е растение, употребявано в Китай от хиляди години поради лечебните му свойства и е донесено в Европа от Марко Поло.

Горчивите червено-бели корени на това забравено растение са отлични за подготвяне на необикновени ястия и зимнини. Но би трябвало да избягвате листата, тъй като са токсични и провокират повръщане.

Ревенът съдържа доста потребни киселини като ябълчена киселина, ниацин, пантотенова киселина, фолиева киселина, минерали (калций, магнезий, манган), полифеноли и витамини В и С.

Хранителните нишки, протеините, витамините С и К, както и B-комплексът, калцият, калият, манганът и магнезият са много значими за здравословното действие на всеки организъм. А ревенът е цялостен с тях. Също по този начин е богат източник на полифеноли, флавоноиди като бета-каротин, лутеин и зеаксантин.

Ревенът има повече лечебни дейности, измежду които: антиоксидантни, антиалергични и противовъзпалителни свойства, оказва помощ при регулирането на равнищата на холестерола, усъвършенства кръвообращението и метаболизма, пази здравето на очите, предотвратява развиването на рак, усъвършенства апетита.

Стеблото има сладко-кисел усет и припомня за кисела ябълка. От него се подготвят ястия, салати, сосове и компоти, мармалади и конфитюри. Стеблата могат да се употребяват и при приготвянето на десерти. Вкусът на ревена най-добре се съчетава с ягоди.

Хората с диагноза артрит, ревматизъм или подагра би трябвало да заобикалят да употребяват огромни количества от него. Ако сте диагностицирани с някое от тези болести, консултирайте се с доктор преди да го консумирате.

Ревенът е нискокалоричен, т.е. в 100 грама има единствено 21 калории, по тази причина се предлага на всички тези, които се борят с непотребните килограми. Той също по този начин форсира метаболизма – което оказва въздействие върху поддържането на мечтаното телесно тегло.

Ревенът има незначителни количества мазнини и холестерол. Той може да усили количеството на по този начин наречения добър холестерол в организма. Има и антиоксиданти, които предотвратяват действието на свободните радикали и риска от сърдечни болести.

Има отличен резултат върху храносмилането. Отдавна се употребява като слабително, лек против запек, а в по-малки дози може да излекува и диария.

Най-важният витамин е витамин К, който подтиква когнитивните действия на мозъка и с това понижава признаците на заболяването на Алцхаймер. В композиция с калций също по този начин въздейства позитивно върху здравето на костите.

Елементи като медът и желязото предизвикват основаването на червени кръвни кафези.

Наскоро ревенът се трансформира в същински шлагер измежду питателните артикули, които предотвратяват развиването на рак. Учени от университета в Шефилд разкрили, че ревенът съдържа анти-канцерогенни съединения, полифеноли – субстанции, които са известни със своето влияние върху раковите кафези. Нивото на полифенол в ревена нараства фрапантно, в случай че го печете. Научните проучвания демонстрират, че 20-минутно печене на ревена фрапантно покачва равнището на анти-канцерогенните съединения. Следователно за лекуване на рак се предлага печен ревен.

В Съединени американски щати, Англия и скандинавските страни е същинска гастрономическа звезда. Въпреки че сезонът му продължава от април до юни, можете елементарно да го отглеждате в оранжерии, тъй че той да е наличен през цялата година. Това многогодишно растение пораства до 30 години, макар че се предлага да се размени след 10 години. Яде се недопечен, в компоти, конфитюри, сосове, пайове и сосове за месо.

Преди готвене, стволовете се почистват от външните твърди нишки. Обикновено се нарязва на части с широчина 2,5 сантиметра и се вари във вода посредством прибавяне на захар. На един кг ревен се прибавя една и половина чаени лъжици захар. Готви се до омекване.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР