Рецесията е неизбежна, въпросът е колко ще бъде дълбока. Рязкото

...
Рецесията е неизбежна, въпросът е колко ще бъде дълбока. Рязкото
Коментари Харесай

Финансов анализатор: Рецесията е неизбежна, въпросът е колко ще бъде дълбока


Рецесията е неизбежна, въпросът е какъв брой ще бъде дълбока. Рязкото понижаване на инфлацията от страна на централните банки до 2% може да докара даже до меланхолия. Такава прогноза направи за Euronews Bulgaria финансовият анализатор Борис Петров след повишението на главните лихви.

„ Колкото по-нагоре отиват лихвите, толкоз по-дълбока е рецесията “, изясни той.

 
Сега към този момент би трябвало да забележим какви са задачите на централните банки. Дали те в действителност желаят да лимитират потреблението и в действителност да смъкват инфлацията до 2%? Което съгласно мен ще докара до доста дълбока криза и даже меланхолия. Ако решат, че казусът е решен дотук, с тези 7-8-10%, тогава може би рецесията ще бъде по-ниска, по-плитка, само че пък инфлацията ще остане висока. Между чука и наковалнята – сложна обстановка. Не бих желал да съм централен банкер.
Очаквам централните банки да продължат да усилват лихвите, само че не толкоз внезапно, колкото до момента, допусна финансистът. 

Според него е малко евентуално цената на златото да се удвои, само че и през тази година ще продължи да се усилва.

" Ако пазарите стартират да се пропукват, цената на златото ще изхвърчи нагоре “, счита Петров.

Като цяло икономическият климат изобщо не наподобява добър, което пък е доста добра причина за златото, посочи анализаторът. По думите му, вложенията както във физическо злато, по този начин и в акции на златодобивни компании, могат да дават отбрана против стопански разтърсвания.

Борис Петров разяснява и ценовия „ таван “, който бе натрапен по отношение на съветския нефт.

 
В първата седмица, откакто бе натрапен „ тавана “ се следи спад на съветския експорт по море, на нефт, с 54%. Дали е намаляло търсенето, или Русия, както даде обещание, спря да продава на страните с пазарен таван, не е толкоз значимо. Петролният пазар сега е извънредно затегнат. Ние видяхме спад на цените, на фона на страховете от криза, на фона на продажбата на големи количества стратегически запас от страна на Съединени американски щати и други страни, и на фона на затворен Китай поради ограниченията за „ нулев коронавирус “. А това не може да продължава постоянно.
Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР