Решили сте да приготвите фалафели и не сте сигурни с

...
Решили сте да приготвите фалафели и не сте сигурни с
Коментари Харесай

Вкусни сосове за фалафели

Решили сте да приготвите фалафели и не сте сигурни с какво да ги сервирате? Това типично арабско (или пък средиземноморско) ядене може да се сервира независимо, с разнообразни зеленчуци, салати, с меса, с него могат да се подготвят даже сандвичи, само че постоянно с фалафелите на трапезата е добре да участва някакъв сос.

Можете да го сервирате независимо със сос или напълнено в питка като сандвич с фалафел. Или го сервирайте като салата от фалафел, върху хрупкава маруля, полята със сос.

В арабските страни фалафелът се сервира с няколко разнообразни обичайни сосове. Нека забележим по какъв начин се подготвят.

Сос от тахан, чесън и лимонен сок за фалафели

 Сос за фалафели

Съставки: 1/2 чаша тахан, 1/2 чаша топла вода, 1 лимон, 4-5 скилидки чесън, сол на усет.

Как се подготвя: Сложете чесъна, солта и сок от лимон в електрически блендер. Смесете съставките за минута, след което прибавете тахана и водата. Смесете съставките още веднъж, до момента в който получите еднороден сос. Сервирайте вкусния сос дружно с фалафела. Съвет: регулирайте лимоновия сок и солта по ваш усет.

Сос от тахан и кисело мляко за фалафели

Съставки: 1 чаша кисело мляко, 1 чаша тахан, 2 супени лъжици майонеза, 1-2 супени лъжици изцеден лимонен сок, лъжица сол, черен пипер.

Как се подготвя: Смесете добре киселото мляко и тахана, прибавете сол и лимонен сок на усет и поръсете с черен пипер като декорация на соса.

Доматен сос за фалафели

Съставки: 3/4 чаша доматено пюре, 1/2 чаша вода, 2 скилидки надробен чесън, 1 чаена лъжичка лимонен сок, 1 супена лъжица наситнен магданоз

Как се подготвя: В купа смесете всички съставки. Поставете сместа на огъня и я оставете да заври. Оставете да къкри към 15 минути, като разбърквате. Може да добавите чили сос по ваш усет.

Сос от кашу и кориандър за фалафели

 Сосове за фалафели Снимка: Илиана Първанова

Съставки: 1 чаша сурово или печено кашу (безсолно), 1 лимон, 1 връзка свеж кориандър, сол на вкус

Как се подготвя: Накиснете кашуто за 1 час или повече. След това в блендер прибавете отцеденото кашу, нарязани листа и стъбла от кориандър, лимонен сок и сол на усет. Смесете, до момента в който се образува гъст, кремообразен зелен сос.

Освен горните типично арабски сосове за фалафели, за ястието са подобаващи салата Снежанка, изсъхнал таратор, катък, разнообразни сосове от кисело мляко, чесън и разнообразни зеленчуци. Можете да развихрите фантазията си и да импровизирате, като видоизмените обичайните предписания и даже измислите нови млечни сосове.

Вижте и коя е тайната на вкусните фалафели.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР