Реших да участвам в надпреварата за поста генерален секретар на

...
Реших да участвам в надпреварата за поста генерален секретар на
Коментари Харесай

Румънският президент се кандидатира за генерален секретар на НАТО

Реших да вземам участие в конкуренцията за поста общоприет секретар на НАТО. Това съобщи президентът на Румъния Клаус Йоханис пред публицисти.

Номинацията на Йоханис ще докара до комплициран избор, защото част от западните съдружници в НАТО, включително Съединени американски щати и Англия, спрягат като идващ началник на Северноатлантическия пакт отиващия си нидерландски министър председател Марк Рюте.

Рюте от месеци е считан за любимец да управлява алианса от 31 членове, откакто мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг завърши през октомври.

Част от страните членки от източния фланг на алианса отхвърлиха да дадат зелена светлина за Рюте, защото упорстват за по-голямо посланичество от района на Източна Европа на висши позиции в организацията. Последните ръководители на алианса са от скандинавските страни или Нидерландия.

Естонският министър председател Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс също показаха интерес към позицията, само че страните им в последна сметка се въздържаха да ги предлагат за претенденти. Турция даде да се разбере, че би желала уверения от Рюте, в това число че той няма да се преценява единствено с членовете на Европейския съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР