Решението за създаване на временната комисия противоречи на Конституцията поне

...
Решението за създаване на временната комисия противоречи на Конституцията поне
Коментари Харесай

Правен съветник на президента: Временната комисия противоречи на Конституцията

" Решението за основаване на краткотрайната комисия опонира на Конституцията най-малко в три обособени параграфа, които са посочени в решението и мисля, че е редно Конституционният съд да се произнесе в този смисъл ". Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия Иванка Иванова, консултант на президента по правните въпроси. Повод за изказването й бе, която би трябвало да прегледа проектопромените в Конституцията.
Иванова напомни, че на съвещанието в Народното събрание на 1 октомври, когато е извършена полемиката за основаването на краткотрайната комисия, депутати от ръководещата коалиция напълно ясно се отхвърлят от плана, който по това време е към този момент импортиран в Народното събрание. " От техните изявления излиза наяве, че се преследва самоцелно свикването на Велико национално заседание, с цел да се реши политическата рецесия в страната и този план е комплициран там, само че той не е приключен. Ето тази конституционна структура не съществува в настоящата българска конституция ", означи съветникът на президента по правните въпроси. Тя разяснява, че никой не отхвърля, че при съблюдаване на конституционния ред в България може да бъде призната нова конституция, само че по тази причина има процедура и тази процедура би трябвало да бъде спазена.
 Създадоха Временна анкетна комисия за Конституцията, само че без присъединяване на представители на Българска социалистическа партия Създадоха Временна анкетна комисия за Конституцията, само че без присъединяване на представители на Българска социалистическа партия
Народното събрание гласоподава основаването на Временна анкетна комисия за разглеждане на плана на нова Конституция. Точката бе включена в...
" Нашата конституция такава корист с правото на конституционна самодейност не позволява и не мисля, че е редно президентът да влиза в тази игра. На този стадий желаеме просто да е ясно каква процедура върви в Народното събрание – дали това е процедура за изменение и допълнение на настоящата или това е процедура за разискване на нова конституция ", уточни Иванка Иванова. Според правния консултант на президента задачата на краткотрайната комисия е да каже в действителност ли е нова конституция или не е, по какви критерии ще решим това и има ли съображение да се привиква Велико национално заседание или не.
" Въпросът за отговорността на основния прокурор и неналичието на ефикасни механизми, чрез които неговият избор да предстои на парламентарен надзор или на надзор на изпълнителната власт е неведнъж посочвано на България тъкмо като парламентарен проблем. Нашата конституция в частта " Съдебна власт " претърпя към този момент 5 промени – това не е инцидентно, то е, тъй като една част от нашата правосъдна власт към момента носи чертите на тоталитарната страна, на тоталитарната прокуратура и към момента създава това, което прокуратурата произвеждаше в тоталитарната страна – една централизирана власт. Обратно – Конституцията е модел на разделяне на управляващите, който би трябвало да бъде осъществен ", акцентира Иванка Иванова. В плана на главен закон, който внесе ГЕРБ, има подобен текст, който регламентира контрола върху основния прокурор. Според Иванова той освен не дава гаранции за надзор върху основния прокурор, а в допълнение задълбочава казуса с неговата безконтролност и цялостно невписване в границите на една система на разделяне на управляващите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР