Решението на Националния съвет на БЛС беше продиктувано най-вече от

...
Решението на Националния съвет на БЛС беше продиктувано най-вече от
Коментари Харесай

Д-р Пейчева: Отпадането на хартиената рецепта е поредната недомислица, която не решава нито един проблем в системата

Решението на Националния съвет на БЛС беше подбудено най-много от това, че въвеждането на електронните предписания за всички лекарства нарушава правата на лекарите и пациентите и даже не беше разисквано авансово. Това сподели ръководителят на Районната лекарската колегия-Стара Загора доктор Генка Пейчева пред Zdrave.net.

Припомняме, че от Националния съвет излезе със мнение в събота срещу цялостното отпадане на хартиената рецепта. „ Заложените промени в Наредба № 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, оповестени за публично разискване, са недомислени, неаргументирани и ще доведат само до пораждане на в допълнение напрежение по оста “лекар - пациент”. Нещо повече: те нарушават правата на пациентите и попречват лекарите в осъществяването на служебните им отговорности. С отпадането напълно на хартиената рецепта, ще се стигне до обстановки, в които доктор, отвън кабинета си, няма да може да предписва лекуване и да бъде в интерес на своите пациенти “, споделиха от БЛС.

„ Бялата рецепта е атрибута на лекаря, която му дава опция да контактува от близко с пациента. Хартията, която пациентът у дома поглежда, когато е не запомнил нещо. Това е нещо, без което не можем да работим качествено. Разбира се, че опазването на здравето би трябвало да бъде електронизирано, само че хартиената рецепта би трябвало да остане като опция “, сподели доктор Пейчева.

По думите й електронизирането на белите предписания ще сътвори редица проблеми. „ Част от бежанците да вземем за пример нямат нито ЕГН, нито ЛНЧ. Питам – по какъв начин ще им изпиша терапия, откакто няма опция да ги въведа в системата. Аз работя като педиатър и инфекционист и когато при мен пристигна подобен пациент, по какъв начин ще му изпиша електронна рецепта? Това значи, че този човек би трябвало да го оставя без лекуване. В България има и доста туристи. Те също се разболяват и се постанова да им бъде изписана терапия, по какъв начин ще ги обслужим без рецепта? Има проблем и с възрастните пациенти. Аз съм от лекарите, които доста изясняват, само че се случва пациент 15 минути откакто е излязъл от кабинета ми, да ми звънне да ме пита отново първото лекарство защо е. Когато пациентът има единствено електронна рецепта и са му написани на кутийките дозите, не може да си спокоен, че този човек ще следва вярно лечението си. Хартиената рецепта би трябвало да е в джоба на някои пациенти “, сподели тя.

Д-р Пейчева беше безапелационна, че правила при изписването на медикаментите би трябвало да има, само че те би трябвало да бъдат разисквани авансово, а хартиената рецепта би трябвало да остане като опция. „ Това е следващата недомислица, която на процедура не взема решение нито един проблем на здравната ни система “, посочи тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР