Република Вануату е държава, разположена на едноименния архипелаг. Поради географското

...
Република Вануату е държава, разположена на едноименния архипелаг. Поради географското
Коментари Харесай

14 интересни факта за Вануату

Република Вануату е страна, ситуирана на едноименния архипелаг. Поради географското си разстояние от центровете на цивилизацията, множеството хора, живеещи на Земята, даже не подозират съществуването на такава страна, само че това не значи, че нищо забавно не може да се каже за Вануату.

Напротив, това далечно кътче на нашата красива планета е необикновено в доста връзки, пише safetravelbg.com.

1.Вануату е една от най -бедните страни в света.

2. Годишният приход на цялата страна е доста, доста по -малък от прихода на огромни корпорации като Microsoft или Toyota.

3. Вануату има три публични езика – британски, френски и бислама. Малко хора, обаче, приказват първите два.

4. До средата на 80-те години тази страна е имала друго име – Новите Хебриди. След придобиването на самостоятелност е взето решение за преименуване на страната.

5. Около 4% от популацията на Вануату са европейци.

6. Около 95% от жителите на Вануату са християни. Останалите (предимно поданици на най -отдалечените острови на архипелага, които в действителност водят живот, непосредствен до примитивния) са последователи на култа към товара, зародил на островите по време на Втората международна война.

7. Около един на всеки четирима поданици на Вануату е необразован.

8. Местната валута се назовава вату.

9. Селските вождове във Вануату към момента имат голяма власт. Разбира се, де юре Вануату е република, само че въпреки всичко с локални характерности. Освен това, водачите нормално се почитат от популацията.

10. Най -популярните спортове във Вануату са ръгби и крикет.

11. Спортисти, представляващи Вануату, постоянно вземат участие в олимпийските игри. Вярно е, че до момента не са съумели да завоюват нито един орден.

12. Във Вануату има подводна поща. Не, в действителност – това е пощенска станция, ситуирана под вода покрай столицата. Между другото, тя е единствена в целия свят. За да я употребявате, имате потребност от специфичен водоустойчив плик.

13. Вануату е преди всичко в света по компактност на езика. На територията на тази компактна страна хората приказват 113 разнообразни езика и диалекти.

14. Въоръжените сили на Вануату вземат участие във Втората международна война.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР