Реликвите са съхранявани първо от майката на Апостола, след това

...
Реликвите са съхранявани първо от майката на Апостола, след това
Коментари Харесай

ДНК анализ може да покаже къде е погребан Левски

Реликвите са съхранявани първо от майката на Апостола, по-късно от сестра му Яна и най-после са предадени на Министерството на просвещението. Сега кичурите от косата на Васил Левски се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Шестима специалисти от Института по криминалистика към Министерство на вътрешните работи вършат първата експертиза на косите на Левски през 1973 година.

„ По време на този разбор е направено и едно доста значимо изобретение – че в действителност кръвната група на Апостола е била нулева”, сподели Диана Костова от НВИМ – София.

Реликвата, съхранявана от майката на Левски, криминалистите одобряват за базова проба и я съпоставят с второ изобретение – кичури, скрити в медальона, който носел Апостола.

„ Косите в медальона имат едни прорязани ъгълчета – от молци... И от това можеше да се направи умозаключение, че те са били съхранявани в някаква стая – преди да се сложат в медальона, където е имало вълнени облекла. И молците дружно с облеклата са нападнали космите. Ние не знаехме дали е по този начин и направихме действителен опит – с молци с други косми. И същите прояждания се получиха като при тях”, изясни проф. доктор Костадин Бобев, някогашен шеф на НИК – Министерство на вътрешните работи.

През 1981 година институтът изследва коси на Левски от два разнообразни музея, а през 2007 година прави ДНК експертиза и съпоставя реликвите от музея с косите на неговите наследници. За донор е определена една от неговите племенници, тъй като биолозите и експертите по генно инженерство са създали умозаключение, че тя е един от най-подходящите донори за проучване.

Дъщерите на Божана Пачаурова описват с боязън за момента, в който тя дава за проучване кичур от косата си.

„ Когато оповестиха резултата от разбора, ние изпитахме невероятна горделивост, че носим част от гените на най-великия наследник на България” показа едната й щерка Стефана.

ДНК анализът е значим и поради друго – точно той някой ден би могъл да потвърди, че откривателите са разкрили къде е заровен Апостола.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР