Ректорът на Софийския университет Св. Климент Охридски проф. Георги Вълчев

...
Ректорът на Софийския университет Св. Климент Охридски проф. Георги Вълчев
Коментари Харесай

Ректорът на СУ алармира: Сградите са в изключително тежко състояние

Ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Георги Вълчев предизвести в изявление за БНР, че постройката на най-старото висше учебно заведение в България, както и тази на университетската библиотека, са в извънредно тежко положение.

Редица ректори молят страната да отпусне нужните средства за главен ремонт и на Ректората, и на библиотеката.

Сградата деградира, а покривът е един от главните проблеми, акцентира той и добави: " Нуждае се от цялостна реорганизация. Дори над Аулата, най-тържественото пространство в постройката на СУ, дървената структура, която носи този превъзходен купол, е компрометирана. В идващите години ние рискуваме фактически да стигнем до тежки провали. "

По думите му все още няма пространства, които да не се употребяват, само че има такива, които са с тежки провали от течове.

Настояването е за планувана в границите на няколко години цялостна реорганизация на двете здания и дворното пространство. На страната ще бъде препоръчано и построяването на под земята паркинг. Ректорът е безапелационен, че това е изцяло допустимо: " В минали години са правени такива предварителни планове, само че не са отпускани средства. "

Предварителните планове сочат сума сред 80 и 100 млн. лева за ремонта, уточни ректорът. Той изясни, че тази сума не може да бъде вложена едновременно, тъй като университетът не може да затвори порти. По думите му реконструкцията ще бъде в границите на 4-5 години, с цел да се обхване цялата постройка.

" Освен финансова поддръжка, би трябвало да получим и институционална поддръжка от страната ", безапелационен бе проф. Вълчев. Според него проблемите във висшето обучение изискват дълготрайни решения.

" Като хора, които стопанисваме тази постройка, сме длъжни да сигнализираме за сериозните проблеми в нея. Полагаме всички старания и грижи да я поддържаме в положително положение, да обновяваме обособени аудитории, само че с бюджета, който страната отпуска, не сме в положение да спрем тази забележима деградация на постройката. Това е един от знаците на централната част на София, един архитектурен знак изобщо на пиетета на българската нация към образованието, оня възрожденски ентусиазъм за смяна, за рационализация, което да става през образованието ", разяснява ректорът.

Проф. Вълчев се надява да получат поддръжката от страната, с цел да се върне достолепието на тази постройка. Ако не срещнат нужното схващане, груповите органи на Университетът могат да вземат решение за митинги, предизвести той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР