Ректорът на Софийския университет Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев

...
Ректорът на Софийския университет Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев
Коментари Харесай

Ректорът на СУ отличи млади математици

Ректорът на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Георги Вълчев връчи златни медали на дванайсетокласници от математически и природо-математически гимназии в София и страната.

Българският тим завоюва първо място на Международния шампионат на младите математици 2023 година, провел се онлайн от 15 до 26 ноември.

В шампионата присъединяване взеха 17 тима от Армения, Беларус, Германия, Индия, Обединените арабски емирства, Пакистан, Румъния, Тайланд и Франция. Освен първо място в двата предварителни кръга и огромния край, българският тим, в който влизат възпитаници от София, Бургас и Варна, завоюва и премията за най-хубаво решение на дилемите от конкуренцията. Пред „ Хоризонт “ наградените споделиха:

„ В продължение на към два месеца ние работихме доста старателно върху дилемите. Беше в действителност доста предизвикателно и доста друго от всичко, с което сме се занимавали до момента. Конкуренцията беше най-силна от Германия, Франция, Беларус. “

Люба Конова е един от двамата ръководители на тима и студент в магистърска стратегия във Факултета по математика и информатика на Софийския университет: „ Прекрасно се справихме. Това, от което съм най-доволна, е, че ние работихме по отношение на нашите стандарти и не е имало миг, в който работим просто с цел да бием останалите “.

А ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев сподели следното на младите математици: 

„ В България има доста красиви мозъци. Едни от тези красиви мозъци сте вие и можете изцяло справедливо да се гордеете с това, което сте създали “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР