Режисьорът и сценарист от киното Иглика Трифонова се превръща в

...
Режисьорът и сценарист от киното Иглика Трифонова се превръща в
Коментари Харесай

Изложбата "Портрет на приятел" превръща режисьора Иглика Трифонова в куратор

Режисьорът и сценарист от киното Иглика Трифонова се трансформира в куратор на изложбата " Портрет на другар " - петата от поредицата на " Другото око " на Софийска градска художествена изложба, която се открива през днешния ден от 18 ч. и ще посреща гости до 2 юни.

Проектът " Другото око " стартира още през 2010 година и цели да показа един друг взор към творбите от фонда на галерията. Идеята е креативен персони, които не са изкуствоведи, да получат достъп до музейната сбирка, да изберат посока и концепция за експозиция.

 Портрет от Магда Абазова, 1986 г.<br />маслени бои на платно, 81 х 65,5 см
© Софийска градска художествена изложба

Портрет от Магда Абазова, 1986 година
маслени бои на платно, 81 х 65,5 см

В изложбата " Портрет на другар " Иглика Трифонова, познавата като създател на 10 документални кино лентата, както и на игрални заглавия като " Писмо до Америка " от 2000 година, " Прокурорът, бранителят, бащата и неговият наследник " от 2015 и " Асансьор за пациенти " от 2017 година, насочва взор към близостта с личността, с обособения облик.

 Портрет на момиче с създател Лика Янко 1962 г.<br />маслени бои на платно върху картон, 68 х 33
© Софийска градска художествена изложба

Портрет на момиче с създател Лика Янко 1962 година
маслени бои на платно върху картон, 68 х 33
Селекцията й е резултат от голям брой диалози и показва един нов взор към една в действителност неведнъж коментирана тематика - портретът. " Избирах портретите по тяхното влияние, по силата на наличието им. Толкова пъти и с операторите, с които съм работила, и с актьорите, и с публиката съм говорила за това наличие. В него има нещо неподдаващо се на изложение, нещо толкоз енигматично и толкоз привлекателно ", отбелязва режисьорът-куратор в съпътстващия изложбата азбучник и добавя: " Най-красиво биха му стояли думите на Шекспир " основано от материя, от която сънищата са основани "...

Интересно е, че с нейния избор някои от творбите напущат музейните складове за първи път и съумяват да показват някои добре познати имена в друга светлина.

 Профил на мъж от Петко Клисуров, 1889 г.<br />маслени бои на платно, 43,5 х 32,5 см
© Софийска градска художествена изложба

Профил на мъж от Петко Клисуров, 1889 година
маслени бои на платно, 43,5 х 32,5 см
" Има човешки лица, които светлината харесва, има такива, които ти се запечатват и дълго не можеш да избягаш от тях... Между портретите има известни българи, чиито лица всички разпознаваме, има и анонимни хора, живели в миналото или през днешния ден ", написа още Трифонова, съгласно коят " художническата работа по портрета е ентусиазъм и умеене, и в това време отговорност към обекта ".

В изложбата са включени над 100 творби от разнообразни жанрове като живопис, статуя, снимка, основани в интервала сред края на XIX в. и първото десетилетие на XXI в.

Сред създателите се открояват Златю Бояджиев, Иван Мърквичка, Владимир Димитров- Майстора, Генко Генков, Иван Ненов, Лика Янко, Иван Лазаров, Светлин Русев, Павел Койчев, Атанас Пацев и Васка Емануилова.

 Портрет на Кирил от Едмонд Демирджиян, 1979 година,<br />маслени бои на платно, 60 х 50 см
© Софийска градска художествена изложба

Портрет на Кирил от Едмонд Демирджиян, 1979 година,
маслени бои на платно, 60 х 50 см
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР