Регистрацията на партии и коалиции за изборите „2 в 1“

...
Регистрацията на партии и коалиции за изборите „2 в 1“
Коментари Харесай

Регистрацията в ЦИК: Още нито една партия или коалиция не е подала документи

Регистрацията на партии и обединения за изборите „ 2 в 1 “ стартира в Централната изборна комисия. Тя ще продължи до 29 септември. Към обяд към момента няма подадени заявки.

За присъединяване в двата вота партия или коалиция внася депозит и подписка в поддръжка с най-малко 2500 подписа на пълнолетни български жители. Всеки може да създадем информация по ЕГН в уеб страницата на ЦИК дали попада в някоя подписка.

Междувременно стана ясно, че компанията снабдител на машините за вота – „ Сиела Норма “ са поискали наем за машините, употребявани от страната на предходните избори.

Централната изборна комисия е приела облекчени условия за регистрация за вота „ 2 в 1 “ с една подписка, само че с два депозита от 2500 лева

„ Приели сме, че откакто гласоподавател поддържа дадена партия да взе участие в изборите - за него няма значение дали ще взе участие в парламентарни или президентски. Затова приехме, че е задоволителна една подписка. Тези партии, които ще вземат участие единствено в единия от двата избори ще би трябвало също да показват обособена подписка от 2500 подписа “, изясни представителят на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК чакат скоро да бъде решен въпросът с машините за изборите. Фирмата „ Сиела Норма “, снабдител на машините, е подготвена да достави машини чартърен, стана ясно от писмо до комисията. „ Сиела Норма “ обаче има финансови искания към ЦИК съгласно тях, машините са тяхна благосъстоятелност, желаят да им се заплати наем за употребяваните на 11-ти юли машини – в размер на 14,4 млн. лева

В случай, че ЦИК не има машините към 14-ти ноември, оферират да ги дадат чартърен на цена по 1500 лева на устройство. ЦИК обаче са безапелационни, че устройствата са държавна благосъстоятелност.

„ Цялата стойност от 31 млн. лева без Данък добавена стойност са платени от ЦИК на 5 юли и считат, че машините са държавна благосъстоятелност. Не е завършил договорът, тъй като не е трансфериран софтуерът от „ Сиела “.

В момента, в който бъде изпълнено това обвързване – ще бъде заплатен и софтуерът. В момента в страната има над 11 хиляди устройства, а до края на идната седмица ЦИК чака да подпише контракт за доставка на още 1600 машини.

До 17 ч. през днешния ден е срокът, в който „ Сиела Норма “ би трябвало да показа в ЦИК оферта по оповестената социална пръчка за логистиката и техническото обслужване на машините за гласоподаване на изборите на 14 ти ноември, с възможен втори тур на президентските избори. Час по късно, от 18 ч., е планувана срещата за договаряне сред Комисията и поканената за директно договаряне компания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР