Референтният показател за световните цени на хранителните стоки се понижи

...
Референтният показател за световните цени на хранителните стоки се понижи
Коментари Харесай

ФАО: Цените на храните по-ниски

Референтният индикатор за международните цени на питателните артикули се намали за седми следващ месец през февруари, защото по-ниските интернационалните котировки за всички съществени зърнени култури доста компенсираха покачващите се цени на захарта и месото, заяви Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), написа

Индексът на цените на храните на ФАО, който наблюдава месечните промени в интернационалните цени на набор от международно търгувани хранителни артикули, доближи приблизително 117,3 пункта през февруари, което е спад от 0,7 на 100 по отношение на януари и 10,5 на 100 по отношение на същия месец преди година.

Индексът на цените на зърнените култури се намали с 5 % през февруари, с цел да доближи равнище с 22,4 % под това от февруари 2023 година Експортните цени на царевицата паднаха най-вече на фона на упованията за огромни реколти в Южна Америка и конкурентни цени, предлагани от Украйна, до момента в който интернационалните цени на пшеницата спаднаха най-много заради мощния ритъм на експорт от Руската федерация. Международните цени на ориза също се намалиха с 1,6 на 100 през февруари.

Индексът на цените на растителното масло се намали с 1,3 % по отношение на януари до 11 % под цената си от февруари 2023 година Международните цени на соевото олио спаднаха доста, подкрепени от вероятностите за обилие от соеви добиви в Южна Америка, до момента в който огромният международен експорт на слънчогледово и рапично олио намали цените им. Световните цени на палмовото масло се покачиха нищожно през февруари заради сезонно по-ниското произвеждане.

Индексът на цените на захарта, в противен случай, се увеличи с 3,2 % през февруари. Увеличението отразява непрекъснатите опасения по отношение на идното произвеждане на Бразилия след нескончаем интервал на превалявания под междинното, както и планувания спад на производството в Тайланд и Индия - две водещи страни експортьорки. 

Индексът на цените на месото се увеличи с 1,8 % по отношение на януари, като котировките на птичето месо скочиха най-вече, следвани от тези на говеждото, повлияни от проливните дъждове, които нарушиха превозването на наедрял рогат добитък в Австралия.

Цените на свинското месо също се подвигнаха леко заради по-голямото търсене от Китай и лимитираното предложение в Западна Европа. Международните цени на овчето месо се намалиха частично заради рекордното произвеждане след възобновяване на стадата в Австралия.

Индексът на цените на млечните артикули се увеличи с 1,1 %, воден от по-високото търсене на масло от азиатски купувачи. Цените на млякото на прахуляк и сиренето също се покачиха нищожно.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР