Редно ли е в аптеките да си казваме пред всички

...
Редно ли е в аптеките да си казваме пред всички
Коментари Харесай

Защо в аптеките ни карат да си казваме ЕГН-то при закупуване на лекарства с рецепта?

Редно ли е в аптеките да си споделяме пред всички ЕГН-то при закупуване на медикаменти с рецепта. Този значим въпрос става все по-актуален, откакто антибиотиците и медикаментите за диабетици към този момент се отпускат единствено с електронна рецепта. Пациенти се оплакаха пред „ Българска национална телевизия “ от новите правила. 

Този факт поражда значимият въпрос дали има заплаха от обществено приключване на персонални данни и респективно – корист с тях ?

Не за първи път Пролетка да вземем за пример би трябвало да каже своето ЕГН в аптеката, с цел да си купи медикаменти. Тя не крие, че това я тормози. Заради проблем със зрението обаче не може да го напише на листче и да го подаде на фармацевта . Казва се, че може и персоналната карта да си дава, само че не е мислила по този въпрос. 

Иначе за нея електронните предписания са облекчение . Същата е позицията и на фармацевтите. Николай Костов от браншовата асоциация споделя, че към този момент ги няма проблемите от началото на измененията. Според него обаче разликата в продажбите на антибиотици не е доста огромна. 

Самите фармацевти оставят изборът по какъв начин да кажат своето ЕГН на своите пациенти

От Комисията за отбрана на персоналните данни са безапелационни, че би трябвало да има нарочни образования в аптеките за боравенето с персонални данни . Комисията обаче няма по какъв начин да прави всеобщи инспекции в аптеките дали съблюдават разпоредбите за отбрана на персоналните данни.

Три сигнала да внимаваме, когато пазарим онлайн

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР