Редица изследвания намекват, че и други животни (освен нас) може

...
Редица изследвания намекват, че и други животни (освен нас) може
Коментари Харесай

Някои животни (включително насекоми) може да имат съзнание

Редица проучвания загатват, че и други животни (освен нас) може да имат комплициран вътрешен живот. Октоподите са основен образец: изследванията демонстрират, че те са необикновено умни, могат да вземат решение сложни проблеми и се допуска, че могат да изпитат физическа и прочувствена болежка. Всичко това може да се одобри като доказателство, че имат схващане.

Междувременно е известно, че гарваните, кучетата, мишките и слоновете се държат по способи, които биха могли да загатнат, че също са осъзнати. Дори някои от страховитите пълзящи същества като пчели и мухи може да попадат в тази категория.

А в този момент – на конференция в Нюйоркския университет предходната седмица – съвсем 40 откриватели подписаха Нюйоркската декларация за съзнанието на животните.

Въпреки че изказването признава, че „ има доста незнайни “, то също по този начин декларира, че „ има и мощна научна поддръжка за това, че и други бозайници и птици имат схващане “.

„ Второ, емпиричните доказателства демонстрират най-малко реалистична опция за схващане при всички гръбначни (включително влечуги, земноводни и риби) и доста безгръбначни (включително минимум главоногите мекотели, десетоногите ракообразни и насекомите). “

Под „ схващане “ се схваща осъзнаването на животното за себе си или заобикалящата го среда. Чувствителността, въпреки това, е аспект на съзнанието, който разказва способността на животното да претърпява и усеща нещата.

„ Чувствителността се отнася до способността на животното да изпитва субективни прекарвания, като наслаждение, болежка, боязън и други страсти. Въпреки че тези понятия може да са свързани, чувствителността се отнася категорично до способността на животното да усеща света “, споделят Михаела Перейра Андраде и Татяна Лейте, членове на екипа за проучване на октоподите към Инициативата за диви животни.

Пред лицето на възходящите доказателства, че животните могат да вършат тъкмо това, учените „ одобряват тематиката съществено, а не я отхвърлят като налудничава по метода, по който може да са правили в предишното “, споделя Джонатан Бърч, мъдрец в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки и един от подписалите.

„ Това, което декларацията споделя, е, че има задоволително доказателства за реалистична опция някои типове да са съзнателни, въпреки и с много друго схващане от хората “, добави Анил Сет, шеф на Центъра за просвета за съзнанието в Университета на Съсекс и още един от създателите на въпросния документ.

Други откриватели обаче са по-скептични и настояват, че това, което сме разкрили до момента, не е безусловно показателно за схващане. Но подписалите се надяват, че тяхното изказване ще провокира повече проучвания в тази посока, както и преосмисляне на хуманното отношение към животните в законотворчеството.

„ Когато има реалистична опция за схващане при животно, е безконтролно да се пренебрегва тази опция при решения, засягащи това животно “, се споделя в декларацията. „ Трябва да обмислим рисковете за благосъстоянието му и да използваме доказателствата, с цел да адресираме вярно тези опасности. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР