Реакцията на Ашхабад не е докрай разбираемаВластите на Туркменистан ще

...
Реакцията на Ашхабад не е докрай разбираемаВластите на Туркменистан ще
Коментари Харесай

САЩ засилват натиска върху Туркменистан

Реакцията на Ашхабад не е до дъно разбираема

Властите на Туркменистан ще разработят " пътна карта " на съдействието със Съединени американски щати за 2023-2024 година и рамков проект за образуване на визити сред двете страни, заяви формалното издание " Неутрален Туркменистан ". Характерно е, че това се афишира в пика на военно-политическото напрежение сред Москва и Вашингтон.

За подготовката на проекта стана известно седмица след визитата в Съединени американски щати на държавна делегация, водена от външния министър на Туркменистан Рашид Мередов на 23-25 април. Президентът Сердар Бердимухамедов приказва за „ приятелския темперамент на разговора със Съединени американски щати, който през последните години закупи ново наличие “ ; страната на източното крайбрежие на Каспийско море " постоянно е отворена за ползотворно съдействие с всички заинтригувани задгранични сътрудници ".

Както нормално, по време на диалозите на Мередов с държавния секретар Блинкен той изрази " непоколебимата поддръжка на Съединените щати за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Туркменистан ". Туркменският министър се срещна и с асистент държавния секретар на Съединени американски щати по енергетиката Джефри Паят (бивш дипломат в Гърция и Украйна), който изрази интереса на Европа към доставките на туркменски газ и готовността на Съединени американски щати да оказват помощ за разрешаването на този проблем.

Лаконичността на формалните отчети за извършените договаряния допуска, че обсегът на обсъжданите въпроси може да бъде доста по-широк. „ …Държавният секретар акцентира сериозното значение на намаляването на излъчванията на метан за битка с климатичната рецесия и очерта опциите за съдействие с Туркменистан за бързо понижаване на излъчванията на метан от нефтения и газовия бранш “, сподели представителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Едновременно с това на 24 април командващият Централното командване на Съединени американски щати (CENTCOM), военачалник Майкъл Ерик Курила, посети Туркменистан, с цел да разиска „ методите за подсилване на американско-туркменското партньорство в сигурността “, посети паметниците на републиката и язди ахалтекински коне. На идващия ден интернет запас, обвързван с азербайджанските управляващи, разгласява „ концептуална “ публикация от шефа на кабинета на Зеленски Андрей Ермак, призоваваща за цялостно спиране на връзките сред централноазиатските страни и Русия.

Участниците в мартенските чувания в Сената приказваха доста за Туркменистан в подтекста на въоръжения спор в Украйна. Благоприятното географско състояние на републиката по маршрутите на интернационалния транспортен кулоар Север-Юг, дълготрайните газови контракти с Китай, както и дългата граница с Иран включват Туркменистан в по-широка макрорегионална стратегия, поставяйки неутралния статут на републиката пред съществено тестване.

Може да се допусна, че управляващите на републиката ще се опитат да разрешат зараждащите проблеми посредством диверсификация на търговско-икономическите връзки и разширение на опциите за пренос. По този метод мултимодалният товарен поток сред източния и западния бряг на Каспийско море се усили доста, което отразява взаимните старания на Анкара, Баку, Астана и Ашхабад за разширение на директния капацитет на „ междинния кулоар “, поддържан от тюркския етно- културен съставен елемент.

Скоро ще стартира построяването на още един контейнерен хъб въз основата на СИЗ на морското пристанище Актау в Казахстан, а сходно оборудване с потенциал за претоварване от 1 милион тона товари годишно е планувано в специфичната икономическа зона на пристанище Туркменбаши.

В рамките на II интернационална конференция и ревю „ Международни транспортни и директни коридори: взаимосвързаност и развиване – 2023 година “, дъщерното сдружение на „ Азербайджанските железници “ ADY Container и Транспортният и логистичен център на Туркменистан подписаха меморандум за съгласие въз основа на разширението на съдействието в региона на интернационалните контейнерни транспорти.

Приветствайки участниците в това събитие, С. Бердимухамедов разгласи стартирането на транспортния кулоар Изток-Запад, „ който ще сплоти Туркменистан, Иран, Ирак и Турция “.Изграждането на мост и автомагистрала през източнокаспийския залив Карабогаз (северозападен Туркменистан) по маршрута пристанище Туркменбаши - Бекдаш - Казахстан (Мангишлак)„ ще разреши доста увеличение на транспортното и комерсиално партньорство и увеличение на товарооборота сред двете страни “.

Строителството на високоскоростната автомагистрала, свързваща „ източния район и центъра на нашата страна [Туркменистан] “, граничещ с Узбекистан, с автобана Ашхабад-Туркменбаши ще обезпечи достъп на камиони от прилежащата Република Узбекистан до интернационалното морско пристанище в Каспийско море и оттова до Кавказ, до Европа, на юг от Русия и на север от Иран, до Персийския залив и Оманския пролив по морските пътища.

Засега не се знае нищо за механизмите за финансиране на тези планове. От друга страна, знае се, че образуването на „ обходни “ връзки, които заобикалят територията на Русия, е един от целите на западната политика в постсъветското пространство. Заместник-помощник-директорът на една от структурите на Държавния департамент - Американската организация за интернационално развиване (USAID), неразрешена в Руската федерация - Анджали Каур съобщи в прав текст, че задачата на политиката на Вашингтон би трябвало да бъде " делене на стопанските системи " на страните от Централна Азия и Русия.

На 13 април хотел Yyldyz беше хазаин на конференция за вложения в рисков капитал, проведена с присъединяване на USAID. Разбира се, с изключение на финансови подаяния към „ обичайните “ средства за напън могат да се прибавят и нови, в духа на „ хибридните войни “, защото зле охраняваната туркмено-афганистанска граница разрешава това. Възможно е също по този начин в прекомерно затворената до момента република да се появи подозрително миришеща „ цветна градина ” от сякаш „ неправителствени организации ” с двойно дъно.

Не е изключена появяването на военни биологични лаборатории под легендата за „ задълбочаване на съдействието в здравната област “. Спомнете си, на церемонията по откриването през март 2019 година в Ашхабад на „ първата частна лаборатория за сигурност на храните в Туркменистан “ (тя може да организира до 1,5 милиона проучвания годишно в 11 области) бяха видяни посланикът на Съединени американски щати Алън Мъстард и представители на USAID. С появяването на това оборудване жителите на републиката започнаха да се сблъскват по-често с огнища на туберкулоза, коремен тиф и хепатит, а случаите на антракс зачестиха.

Освен това Съединени американски щати загатват за допустимо налагане на наказания против Туркменистан. В края на предходната година, в изказване за медиите, Блинкен изброи страните, " пораждащи особена угриженост, че техните държавни управления нарушават правата на жителите на независимост на религията ". Заедно с Мианмар, Куба, Китай, Еритрея, Иран, Северна Корея, Никарагуа, Пакистан, Судан, Русия, Саудитска Арабия и Таджикистан, там попадна и Туркменистан. И неотдавна двупартийната комисия „ за интернационална религиозна независимост “, този „ самостоятелен орган на федералното държавно управление на Съединени американски щати “ (!), предложи налагането на наказания против Таджикистан.

Възможно е идващият да е Туркменистан.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР