Разядките присъстват широко в балканската кулинария. Те се приготвят от

...
Разядките присъстват широко в балканската кулинария. Те се приготвят от
Коментари Харесай

Неустоими разядки с кисело мляко

Разядките участват необятно в балканската кулинария. Те се подготвят от налични артикули и елементарно, което ги прави превъзходен вид за непредвидени посетители. В доста от класическите предписания за разядки въобще не се поставят салами и по този начин удовлетворени остават даже и вегетарианците.

Ако търсите мезе за пиво, постоянно можете да заложите на дип или топеница. Особено сполучливи обаче си остават разядките с кисело мляко. Ето предписания, които са емблематични.

Родопска закуска

Необходими артикули: 400 г цедено кисело мляко, 400 г извара, 100 г майонеза, 2 скилидки чесън, чубрица, червен пипер, черен пипер, сол

Начин на подготвяне: Чесънът се скълцва и се прибавя в купа, където са поставени авансово всички останали артикули. Разбърква се разядката, като се опитва на усет. Ако е малко солта, се прибавя още. По предпочитание може да се капне и малко олио. След това млечната разядка се сервира към изгорял самун.

Разядка с мляко и печени чушки

 Катък

Необходими артикули: 200 г цедено кисело мляко, 200 г сирене, 200 г печени чушки, 2 скилидки чесън и магданоз.

Начин на подготвяне: Цеденото кисело мляко се поставя в купата, към него се прибавя натрошено сирене, нарязаните чушки и скълцан чесън. Всичко се разбърква доста добре. От сместа по избор могат да се оформят топки в паница, които се украсяват с магданоз. Към тази разядка с кисело мляко може да се сервира пърленка.

Разядка с патладжан и кисело мляко

 Разядка с кисело мляко и патладжан

Необходими артикули: 3 патладжана, 4 с.л. гъсто кисело мляко, 3 с.л. майонеза, 2-3 скилидки чесън, зехтин, сол, черен пипер, магданоз

Начин на подготвяне: Започваме с изпичането на патладжана. За задачата той би трябвало да се измие, подсуши и надупчи на няколко местенца, след което се изпича във фурната, на плоча или съгласно опциите. Изпеченият патладжан се слага под капак за малко, след което се обелва. Слага се в решето, с цел да се изцеди от соковете си и се накълцва на дребно или пасира до пюре. Към него се прибавят и останалите съставки за разядката с мляко. Разбърква се и се сервира.

Тирокафетери

 Тирокафетери

Необходими артикули: 350 г фета, 200 г кисело мляко, 3 скилидки чесън, 1 люта чушка, 50 г зехтин, 1/2 ч.л. пикантен червен пипер, магданоз

Начин на подготвяне: За тази гръцка разядка с кисело мляко смачкайте чесъна на паста и го прибавете в купа при натрошеното сирене и киселото мляко. Сложете още нарязаната чушка, зехтина и подправките. Разбъркайте и сервирайте с препечени багети.

Вижте още хрумвания за разядки с кисело мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР