Разузнавателната агенция на Украйна си пое отговорността за атентата с

...
Разузнавателната агенция на Украйна си пое отговорността за атентата с
Коментари Харесай

Украйна пое отговорността за убийството на подкрепен от Русия служител в Луганск с кола бомба

Разузнавателната организация на Украйна си пое отговорността за атентата с кола бомба, при който умъртви член на съветската подкрепена власт в нелегално анексираната област Луганск

От ИЛИЯ НОВИКОВ Associated Press 8 ноември 2023 година, 11:06 ч.

КИЕВ, Украйна -- Украинската разследваща организация си приписа заслугата за атентат с кола бомба в сряда, при който почина член на подкрепяната от Русия власт в нелегално анексираната област Луганск.

Михаил Филипоненко беше член на локалното законодателно заседание и преди този момент е служил като шеф на полицията. Той оцеля след атентат с кола бомба на 21 февруари 2022 година, три дни преди Русия да стартира пълномащабна инвазия в Украйна.

Местни управляващи оповестиха гибелта на Филипоненко. < /p>

Филипоненко е провел и взел участие в изтезанията на военнопленници и цивилни, заяви Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата в Telegram.

В него се споделя, че убийството е предизвестие, че „ предателите на Украйна и сътрудниците на терористична Русия във краткотрайно окупираните територии … ще получат заслужено отмъщение! Ловът продължава! “

Агенцията сподели, че членове на съпротивителното придвижване са помогнали за осъществяването на убийството.

Подкрепяни от Русия бунтовници оповестиха сепаратистка Луганска национална република през 2014 година и се биеха с украинските сили, разчитайки на военната и политическата поддръжка на Москва. Русия нелегално я анексира през 2022 година дружно с три други източноукраински района, откакто нахлу в Украйна.

Украйна получи положителни вести в това време по отношение на кандидатурата си за присъединение към Европейския съюз. Изпълнителната власт на Европейски Съюз предложи да му бъде позволено да стартира договаряния за участие, откакто се оправи с минусите, в това число корупцията.

В предстояща крах, новото държавно управление на Словакия на популисткия министър председател Роберт Фицо отхвърли предлагането на своя предходник да изпрати на Украйна още един пакет от оръжейна помощ, защото се бори с нашествието на Русия.

Фико даде обещание да приключи военната помощ на страната си за Украйна.

Отхвърлянето на пакет на стойност над 40 милиона евро (42,7 милиона долара) щеше да включва муниции и ракети за противовъздушна защита.

Предишното държавно управление беше корав покровител на Украйна, изпращайки й оръжие на стойност 671 милиона евро (717 милиона долара).

Боевете, обстрелите и въздушните удари продължиха в южните и източните региони, където петима цивилни бяха убити и петима ранени през миналия ден, заяви президентската канцелария.

В региона на Донецк трима поданици на село Бахатир бяха убити при обстрел. В прилежащата Харковска област е погубен мъж в град Купянск-Вузловий, където се водят боеве. В южната област Херсон, покрай Берислав, водач на трактор беше погубен от мина, а различен гражданин беше ранен при нахлуване с дрон.

Атака с дрон към Запорожие Атомна централа рани жена и повреди 27 къщи и електропроводи.

___

Karel Janicek в Прага и Yuras Karmanau в Талин, Естония, способстваха за този отчет.

___

Следете отразяването на войната от AP на https:// apnews.com/hub/russia-ukraine

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР