Разпадането на Руската империя през 1917 г. създава безпрецедентен изблик

...
Разпадането на Руската империя през 1917 г. създава безпрецедентен изблик
Коментари Харесай

Клането във Виборг завинаги ще остане срам за Финландия

Разпадането на Руската империя през 1917 година основава невиждан изблик на безпорядък и принуждение. В централните региони на страната лъвският дял от нещастията се случват заради войната сред алените и белите. А покрайнините бяха погълнати от церемониал на млади национализми. Почти на всички места това е съпроводено от грабежи, убийства и принуждение.

Навсякъде, където имперската власт не желае, няма време или не може да извърши русификация, където руснаците не съставляват преобладаващо болшинство, им е  много мъчно. Финландия не е  изключение. Само преди десетина години се счита за предградие на Санкт Петербург, където всеки богат руснак в столицата желае да се снабди с дача. Но времената се трансформират.

След Октомврийската гражданска война в Русия финландците афишират самостоятелност. Дошлите на власт болшевики я одобряват. Няма сили да се направи нещо по въпроса, а директната интервенция би била в несъгласие с заявеното право на нациите на самоопределяне. Вместо това руското държавно управление употребява неофициални връзки с финландските комунисти. Но измежду тях има задоволително финландци, които не желаят никакъв комунизъм. Те провеждат финландското бяло придвижване (което няма нищо общо с това, което съветските бели вършат по това време) и във Финландия стартира революция.

Повратната точка в нея е маркирана през март 1918 година, когато Германия се намесва във войната, изпращайки 10-хиляден контингент под командването на фон дер Голц във Финландия. След това нещата потеглят нагоре за белите финландци. На 13 април е високомерен Хелсингфорс (Хелзинки), а на 29 - Виборг, в миналото основната цитадела на алените финландци.

Клане

Самите червени финландци бягат от Виборг в Съветска Русия няколко дни по-рано. В града остават прочут брой червеногвардейци, само че те са доста малко - десетки хора. Онези цивилни, които утвърждават комунистическите хрумвания, поставят всички старания да изоставен страната. Следователно болшинството от тези, които остават, симпатизират на белите.

Времената са тежки и никой не се съмнява, че белите ще гръмнат всички червени, които заловен. Но шокиращата вест за съветското население на града е, че спечелилите са разстрелвани освен на правилото „ червени/бели “. Но и въз основата на „ руснаци/неруснаци “.

Изведнъж излиза наяве. Офицер от  вече несъществуващата съветска императорска войска, който е в града, който симпатизира на белите, е  един от първите, които отиват с цветя да посрещнат белите, само че е  застрелян. Това не е трагично неразбирателство - спечелилите стартират да сграбчват всеки срещнат, идентифицирайки дали е руснак. Това става или на слух за съветски акцент, или по документи. Освен това финландците убиват и хора с съветски фамилни имена, за които финландският е  роден език. Това да вземем за пример се случи с Павел Соловьов, който е  осиновен наследник на финландка и въобще не приказва съветски.

Победителите са опиянени от триумфа и се разхождат из Виборг с крясъци „ Бийте руснаците ”! Местните постоянно улесняваха работата им, като предават укриващите се - някои от боязън за себе си, а други откровено, пробвайки се да прочистят града от руснаци или да уредят остарели сметки.

Редът на изтезанията е друг. Някой е погубен на място или зад най-близкия ъгъл. Ако е мъчно да се разбере, дали е руснак, тогава такива хора са закарани на авансово избрани места, където финландски офицер дефинира дали подобен човек би трябвало да живее или да почине. Едно от тези места е известният палат на Виборг.

Въпреки това не постоянно е допустимо финландските бели, които са вкусили кръвта, да дефинират тъкмо кой е пред тях. Така сигурно е известно, че с изключение на руснаците, финландците са простреляли минимум 23 поляци, четирима украинци, трима естонци, двама италианци, двама евреи, двама татари и балтийски немец.

Екзекуциите на руснаци не престават доникъде на юни. Долната граница на убитите е 327 души. Това са единствено тези, които са разпознати поименно след доста десетилетия, въз основа на изследване на финландските архиви. Очевидно е, че действително убитите са доста повече. Свидетелите на събитията нормално дефинират броя на разстреляните в хиляди.

Те убиват, без да се пробват да се разделят на съсловия и регалии. Не може да се каже, че финландците са убивали единствено служащи, които са имали причина да станат червени. Сред тези 327 души, които съумяват да бъдат разпознати, има  благородници, чиновници, офицери и локални буржоа. Убити са 23-ма юноши, най-малкият е на 12 години.

Естеството на организацията на лова за руснаци допуска, че акцията е планувана или най-малко утвърдена на равнище „ полеви командири “, чиито войски влизат във Виборг. Това не е изненадващо, тъй като в съвсем всички случаи става дума за елементи от финландски егери - същите, които се бият на страната на германците през Първата международна война.

Барон Манерхайм, който командва младата финландска войска, се бие за Русия през Първата международна война. И той не е във екстаз от всичко протичащо се, изначало даже разпорежда да се направи следствие и отговорните да бъдат осъдени. Но тогава схваща, че въздействието на егерите в армията е прекомерно огромно, с цел да тръгне намерено против тях. В резултат на това казусът е потулен и никой от участниците и уредниците на изтезанията не е съществено осъден.

Финландски феномен

Има малко чест в клането и малко хора обичат да го помнят. Така че финландците се пробват да не помнят или омаловажат клането във Виборг.

Когато с врага се разправят толкоз безчовечен, това е невероятно да се одобри, само че може да се разбере - най-малко на равнище логичност на държание. Много по-трудно е да схванеш за какво се правят кланета против тези, които в началото се отнасят с теб повече от добре. Какъв е смисълът от това? Все отново подсещам, че в града остават най-вече последователи на белите.

Но клането във Виборг изцяло отразява отношението към руснаците като цяло. Да, това беше рискова демонстрация, само че сигурно не е  нещо извънредно. В тези години финландците по един или различен метод изтласкват доста руснаци от страната - няма точни данни, само че броят им е десетки хиляди души. В по-голямата си част, без значение от желанието, корабът чака, а по-късно Ревел или Петроград. Въпреки обстоятелството, че руснаците, в изискванията на безпорядък, протичащ се в родината им, са  свръхлоялни, те постоянно са образовани и могат да донесат доста изгода на младата Финландия. Защо по този начин?

Народите не са равни. Някои са милион и половина, а други милиард и половина. Някои оставят след себе си огромна просвета, до момента в който други съумяват в нещо друго. И по този начин нататък.

Национализмите също са неравностойни. Ако един народ има богата история, тогава национализмът, учреден на възприятието за общественост и обич, му оказва помощ да се събере в едно цяло от доста фрагменти. Така, да вземем за пример, от бургундците, норманите, бретонците и доста други след великата гражданска война се появиха французите - единна нация.

И в случай че национализмът се основава на злоба, ненавист и боязън, както и на комплекси пред огромна империя, тогава се получава клането във Виборг. Жестоко и извънредно неуместно държание, което несъмнено ще се върне, с цел да преследва финландците някой ден. Освен това може би повече от един път или два пъти - въпреки всичко няма отминалост за такива събития.

След време им отнехме Виборг и направихме вярното нещо.

  Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед27361„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед22407Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед28799Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед17335Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед14423Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед131596Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90950Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед83990Полк. Н
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР