Разкошна масленица, която вече си представяме как ще разчупим и

...
Разкошна масленица, която вече си представяме как ще разчупим и
Коментари Харесай

Масленица със свинска мас

Разкошна масленица, която към този момент си представяме по какъв начин ще разчупим и хапнем

Необходими Продукти

● брашно - 650 г + за доизмесване
● квас - 15 г жива
● вода - 250 мл.
● свинска мехлем - 100 г разтопена
● яйца - 2 бр.
● кисело мляко - 100 г
● сол - 2 великодушни щипки
● захар - 2 щипки

Начин на подготвяне

Натрошете маята в леко затоплената вода. Сложете захарта и няколко лъжици брашно до приемане на кашичка. Оставете да шупне.

Пресейте брашното и направете кладенче. В него чукнете едното яйце плюс белтъка на второто. Сложете солта, половината от разтопената мехлем и киселото мляко на стайна температура. Сипете в кладенчето и шупналата квас.

Разбъркайте в началото, до момента в който брашното поеме течните съставки. Според това ще разберете още какъв брой и дали ще ви е нужно още брашно. Месете и си ръсвайте по малко, до момента в който спре да лепне, само че въпреки всичко остане меко и еластично.

Топнете ръце в останалата мехлем и хубаво намажете омесеното тесто. Оставете го в подобаващ съд затрупан с забрадка или стреч фолио, до момента в който удвои размера си - към час, според от топлината в помещението.

Премесете тестото за питката за малко и оставете да почине още веднъж за 15 минути върху плота.

Отново потопете ръце в разтопената мехлем (загрейте я в случай че се е втвърдила) и с прилепяне на пръсти и длани разтеглете на кръгла, относително тънка кора. Пръскайте още от мастта върху нея. После прихванете от единия край и издърпайте нагоре с леко извъртане.

Продължете да усуквате, до момента в който не го извършите с всичкото тесто. Завийте като съедините краищата на получения фитил и поставете в намазнена тава с приблизителни размери 26 см. диаметър. Оставете да втаса още един път за 40-50 минути.

Намажете завършената масленица с разрушен с малко вода и мазнинка жълтък и изпечете до златисто в загрята на 180 градуса фурна на ниска решетка.

Сервирайте масленицата със свинска мехлем още топла! Разкошна питка със сирене!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР