Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така

...
Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така
Коментари Харесай

Близо 70 кг храна разхищава всеки човек годишно у нас

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, по този начин и за околната среда. Според Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие  близо 1/3 от храните, създадени по света, се губят или разхищават .

В Европейски Съюз всяка година става дума за съвсем 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг боклуци на човек годишно.
Доклад на Световната организация по околна среда сочи, че  през 2022 година в световен мащаб е била изхвърлена 1 милиард тона годна храна. Същевременно една трета от хората по света гладуват . Проблемът с разхищението на храна е доста огромен, уточни в изявление за БНР Дарина Георгиева, изпълнителен шеф на Българската мрежа на световния контракт на Организация на обединените нации.

Има ли инсекти в храните, продавани у нас

Домакинствата разхищават 60 на 100 от храната, останалите 40% се разпределят сред веригата за доставка и търговия с храни.

В България годишно се падат 68 кг разхищавана храна на човек  от популацията, преди няколко години са били 88 кг.

" Въпреки това разхищаваме  към 500 000 тона храна . "

Няма голяма разлика сред килограмите храна, разхищавана годишно в богатите и в бедните страни, посочи Георгиева. По думите ѝ,  при семействата у нас разхищението се дължи на непланирано извършване на покупки и останки, които не можем да използваме, както и на презапасяване .

 istock istock
В бъдеще хем ще би трябвало да произвеждаме повече, с цел да можем да се изхраним, хем да изхвърляме по-малко , разясни Дарина Георгиева. Според нея можем да пазарим по-внимателно, да вземем за пример купувайки по-малки, вместо по-големи опаковки, както и  да пазарим планувано и със описи, " с цел да не се купува стихийно, привлечени от промоции " .

Ядем по-малко самун и кисело мляко, само че повече месо и плодове

Големите търговски вериги имат системи, посредством които се понижава изхвърлянето на храна, включително  цифрови системи, проследяващи периодите за валидност  на продуктите, посочи тя.

" И  доста преди срокът да изтече, те влизат в някакви промоции . "

Днес Българската мрежа на световния контракт на Организация на обединените нации и една от огромните търговски вериги за хранителни артикули провеждат събитие на тематика " Разхищението на храна като световно предизвикателство ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР