Разговорите по темата за бъдещата детска болница в Бургас продължиха

...
Разговорите по темата за бъдещата детска болница в Бургас продължиха
Коментари Харесай

Сякаш е игра с конструктор: Къде и как ще вместим детската болница в Бургас?

Разговорите по тематиката за бъдещата детска болница в Бургас продължиха в студиото на Дарик Югоизток. Гости в него бяха един от най-големите поддръжници на плана доктор Веселин Джендов и представителят на КАБ в Общинския експертен съвет за устройство на територията, арх. Костадин Христов.

Д-р Джендов съобщи, че той и негови съидейници са се обърнали към Камарата на архитектите за мнение, откъдето са получили схващане и поддръжка. Покрай него обаче се повдигат доста въпроси. „ Те касаят едно решение на Министерство на регионалното развитие от 2019 година Според него, нормите и площта за детската болница са съкратени три пъти. Едно витално пространство има освен площ, само че и кубатура. Ако съкратим площта, тогава понижаваме и размера. Или стаите в болничното заведение би трябвало да бъдат доста по-високи, или да има някакво рационално пояснение “, разяснява доктор Джендов.

По думите на арх. Костадин Христов, терзанията на специалистите от КАБ са, че слетият парцел не е задоволителен за развиването на детска болница. „ Община Бургас избра имот покрай УМБАЛ – Бургас, защото в началото определения имот против Спортна зала „ Бойчо Брънзов “ беше дребен като повърхност. След като испанският консорциум направи изследването и създаде плана, се оказа, че в него не могат да се съберат всички нужни на постройката функционалности, “ разясни ръководителят на Контролния съвет на КАБ. Наложило се да бъдат слети два парцела – този на Окръжна болница и един някогашен паркинг, с цел да може да се отговори на условията.

„ Затова КАБ настояваше Общината да поеме корав ангажимент, че спортната площадка до УМБАЛ ще бъде включена в плана, с цел да се компенсира тази липса на пространство “, изясни арх. Христов. По думите му, нужна повърхност за протонния ускорител е съпоставим с жестоко половината повърхност на детската болница.

Представителят на КАБ обясни, че планът за детска болница и този за протонния ускорител са обособени един от различен. „ Детската болница е упорит като план, тъй като включва както незабавна детска помощ, дневна поликлиника и болничен бранш за настаняване и следене на случаи с разнообразни отделения, в това число хирургическо “, сподели арх. Христов.

Той разяснява, че концепцията за протонния ускорител е хубава, само че това е скъпо оборудване, изискващо в допълнение повърхност. „ То е комфортно да бъде направено към детската болница, само че надлежно цената му е близо половината от настоящата на болничното заведение и Общината разбираемо се тормози да осъществя всичко вкупом “, показа арх. Христов. Затова Община Бургас възнамерява първо да построи клиниката без протонния ускорител, което обаче би понижило опциите на плана да притегли най-хубавите експерти от района, тъй като ще бъде единственото в Югоизточна Европа.

„ Детската болница като функционалност покрива огромен набор от заболявания. Но особено протонния ускорител е профилиран инструмент за лекуване на тумори. Силно щадящ апарат, който съгласно доктор Джендов дава най-хубави резултати при отнасяне на дребни пациенти в ранна фаза. От тази позиция, протонния ускорител дава в допълнение качество на болничното заведение, само че не я лимитира – и без него, тя отново покрива огромен набор от функционалности “, разяснява арх. Христов.

„ Не съм забелязал планът за болничното заведение да планува ограничения против алфа-радиацията, провокирани от радоновия газ, която може да докара до белодробен рак “, сподели доктор Джендов. По думите му, в случай че това не бъде направено, тази радиация би попречила болничното заведение да се достави с протонен ускорител в бъдеще. И твърди, че разпоредба №РД-02-20-1 за техническите условия към постройките за отбрана от радон не се съблюдава.

Арх. Христов разяснява, че страната към момента не прави задоволително в разучаването на радоновите огнища: „ Има признати нормативи, с които би трябвало да се съобразяваме. Причината за забяването на всеобщото използване на тези нормативи е, че се изчаква да се направи национална радонова карта, в която да се дефинират рискови зони за появяването на този радиоактивен газ от недрата на земята. Когато бъдат избрани рисковите зони, са заложени условия какви ограничения да се подхващат в тях “, изясни архитектът.

„ От тази позиция, доктор Джендов пледираше самата детска болница и възможен протонен ускорител да бъдат изместени в зоната на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, само че тогава се губи връзката с Окръжна болница “, добави арх. Христов.

Той също по този начин изясни, че теренът край университета не е разучен. „ Самото проучване за радон е муден способ. Слагат се детектори, които би трябвало най-малко година да регистрират положението на въздуха, с цел да могат да дадат статистически правилна информация. Досега страната е направила няколко пилотни плана в това отношение с местни измервания, само че няма цялостна карта “, обясни арх. Христов.

Според доктор Джендов, построяването на детска болница до УМБАЛ – Бургас е „ наивно “. „ Там си има две отделения. Освен това, несериозно е детската болница да няма лична реанимация и да разчита на тази в Окръжната болница, “ изясни хирургът. А арх. Христов посочи, че реализирането на плана за детска болница в непосредствена непосредственост до УМБАЛ – Бургас би довел до закриването на педиатричните отделения там.

„ Не виждам по какъв начин в това разположение на УМБАЛ сред жилищни здания, на мястото на един паркинг, може да бъде направена хеликоптерна площадка “, изрази подозрение доктор Джендов.

По този въпрос, арх. Христов разяснява, че в идейния план няма заложена такава. „ Иронията е, че за хеликоптерна площадка е планувана територията пред входа на хирургическия корпус, а по последните разработки на Общината този терен стана паркинг “, показа архитектът.

Въпреки всички проблеми, за Община Бургас мястото е твърдо решено да бъде на територията на УМБАЛ – Бургас. Арх. Христов счита, че управителните органи не са разпространявали задоволително това свое решение и са изчакали прекомерно дълго. „ Сега имат идейния план, само че измежду обществото не се състоя тази нужна полемика за местоположението “, съобщи представителят на КАБ и показа, че Общината е взела това решение въз основата на своите изследвания, без да се допита до хората.

Д-р Джендов предизвестява, че детската болница ще остане и без незабавно поделение, в случай че бъде издигната в непосредствена непосредственост до УМБАЛ – Бургас. „ Затова би трябвало да се реши още един въпрос с изключение на за протонния ускорител – дали това ще бъде многопрофилна болница от вида на детски „ Пирогов “, или ще бъде за високо профилирана детска помощ за случаи, с които не могат да се оправят другите лечебни заведения от региона “, запита доктор Джендов.

Повече информацияотносно плана за бургаска детска болница, чуйте в звуковите файлове отинтервютата на Дияна Бедросян с доктор Джендов и на Никола Попов с арх. Христов:

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР