Разчетен е календар начертан върху глинен съд на 3000 години,

...
Разчетен е календар начертан върху глинен съд на 3000 години,
Коментари Харесай

Учените се чудят и маят на уникална находка върху глинен съд на 3000 години до Бегликташ

Разчетен е календар начертан върху глинен съд на 3000 години, открит на няколко километра от Бегликташ. Календара е лунно-слънчев, като ясно се демонстрира разминаването при изброяването на 12 лунни цикъла за определянето на една цялостна слънчева година. Началната и сравнителна точка на това разминаване е „ високото слънце” - най-дългият ден в годината.

Този календар дава опция за преброяване на месеца и като цяло число 29, и демонстрира нужните дни за отплата на това разминаване до постигане на цяла година. Открива се и нецяло число 29,5 дни получаващо се от цикличното преброяване (един лунен цикъл) за месец, и още веднъж се демонстрира по-малкото разминаване което се поражда. Най-вероятно съществува връзка сред календара нарисуван на съда и Бегликташ като се допуска, че върху съда е отразено това което са следили на Бегликташ.

През 2013 год. установихме, че Бегликташ е античен календар, давайки опцията за отчитане на най-дългите няколко дни в годината, евентуално и поради това в следствие трансформирал се в място за проучване на лунните цикли и отчитането на разминаването което се получава по отношение на най-дългия ден в годината (пълна година 365.25 дни).

Самият съд е открит при разкопките през 2014 год. на надгробна могила в околност Ченгер гр. Приморско. Могилата е издигната върху населено място от ранно желязната ера, като съда е открит в най-долните разкопани пластове, излишък от селището. Археолозите датират съда 6- 8 век прочие Хр. и го дефинират, като зърнохранилище. Откритието е дело на двама откриватели от гр. Приморско – Мескян Палов и Андрей Шурелов, които работят в областта на финансите и инженерните науки.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР