Разбира се, всички родители са наясно, че това не е

...
Разбира се, всички родители са наясно, че това не е
Коментари Харесай

5 причини защо да не крещим на децата

Разбира се, всички родители са наясно, че това не е най-правилният педагогичен метод. Но по този начин или другояче постоянно покачваме глас. Действително ли е толкоз нездравословно това? И психолозите, и педиатрите в един глас отсичат: „ Да “ – от крещенето няма никаква изгода, а вредите са доста.

1. Това ги плаши

Представете си исполин със мощен и злобен глас, който ви крещи крепко. Уплашихте ли се? Детето също. Особено ако би трябвало да се защитаваш от това страшилище, а то е мама или тати, които би трябвало да са протекция и опора.

2. Вредно е за здравето

Първи в листата с последици са стресът и неврозата. След това идват проблеми с тежестта: сходно на възрастните, и децата също имат податливост да хапват сладко, тъй като са тъжни. От напрежението страда и имунната система – децата боледуват по-често. Освен това при дребните и подрастващите това въздейства на характера, при учениците понижава успеваемостта им и концентрацията.

3. Подкопава доверието

Може да обичате този, който постоянно ви наскърбява, оскърбява или плаши. Децата са способни да ни простят доста неща. Но да се доверяват и разкриват – надали. Просто страхът мъчно се съчетава със задушевни диалози. Затова е мъчно да се доверите на този, който може във всеки един миг да увеличи звук и да ви овика. И всякога ще се страхуваш да разкажеш за съкровеното ти – току-виж си получил вик.

Именно по тази причина децата все по-малко споделят на родителите си и вземат решение проблемите си независимо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР