Районната прокуратура в Бургас започна проверка по сигналите за изтичане

...
Районната прокуратура в Бургас започна проверка по сигналите за изтичане
Коментари Харесай

Заводът в Карнобат още е затворен след обгазяването

Районната прокуратура в Бургас стартира инспекция по сигналите за приключване на рисков газ в Карнобат. Четвърти ден не е открит източникът на замърсяване, след получените три сигнала, че чиновници от кабелния цех в Карнобат са се почувствали зле, а шестима даже са потърсили здравна помощ.

Проверката на прокуратурата е предизвикана поради първия сигнал в петък, предходната седмица, когато замерванията откриха минимални повишения на циановодород и сероводород във въздуха, съобщи Българска национална телевизия.

При инспекциите през вчерашния ден, когато още веднъж имаше сигнали, не се откри превишаване на нормата. И към този час е тайнственост от кое място идва замърсяването, поради което чиновниците от кабелния цех се оплакваха.

Все още няма формирано досъдебно произвеждане, защото се чакат систематизираните данни на проверяващите органи. Когато всички те са подготвени от прокуратурата ще преценяват дали да бъде повдигнато обвиняване и към кого.

" Целта е да се откри здравословното положение на лицата, подали недоволства от вчерашния ден, дали са в причинно-следствена връзка точно с приключване на газове и изобщо дали има съществуване на такова. Законодателят планува глоба за съзнателно действие за този тип закононарушение от 1 до 5 година и санкция от 500 до 30 000 лева ", сподели Мария Маркова, началник на Районна прокуратура – Бургас.

" Продължаваме да търсям източника. Засега източниците водят към канализационната система. Наложили сме забрана да се употребяват канализационните системи, с цел да няма такова приключване и отсега нататък. Взели сме проби от канализационните системи и от реката - от реката нямаме приключване, това се удостовери, от канализационната система, чакаме през днешния ден до края на деня да получим отчет от лабораторията ", съобщи Павел Маринов, шеф на РИОСВ-Бургас.

" За общината, отвън територията на това дружество и на онази шахта, която е на 50 м. зад нас, няма безусловно никаква заплаха за популацията ", изясни кметът на Община Карнобат - Георги Димитров.

Днес сигнали за приключване на газ няма, все пак кабелния цех е затворен и чиновниците не са на работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР