Растението котешки нокът идва от централните и южни части на

...
Растението котешки нокът идва от централните и южни части на
Коментари Харесай

Здравословни ползи от котешки нокът

Растението котешки нокът идва от централните и южни елементи на Америка. Там от хиляди години се употребява за лекуване на разнообразни болести, като тумори, проблеми с храносмилането, язва, артрит, ревматизъм.

Използваемата част от котешкия нокът са кората и корените на растението. Те се употребяват сушени и влизат в състава на редица капсули и таблетки. Използват се и под формата на чай или тинктури.

В националната медицина котешкият нокът се употребява основно при рематоиден артрит и остеоартрит. Той е известен имуностимулант. Ползотворните си свойства дължи на съдържащите се в него алкалоиди.

Именно противовъзпалителните свойства на растението го трансформират в дейно средство при артрит. Той има способността да блокира производството на основният инфекциозен фактор - простагландин в организма. Освен е се бори с него, той потушава и мощната болежка при остеоартрит и ревматоиден артрит.

Котешкият нокът се ползва при заболявания на дебелото черво и храносмилателната система. Освен това е подобаващ за астматици, защото успокоява настъпващите пристъпи. Котешкия нокът успокоява сърдечния темп, заради което се ползва и при хипертония. Помага още при положения на диария, главоболие, синузит. Освен всичко това се счита, че растението може да усъвършенства плодовитостта при мъжете.

Изследвания по отношение на свойствата на котешкия нокът в последните години сочат, че той може да се употребява и при някои типове рак, защото стопира пролиферацията на раковите кафези. Освен това подкрепя възобновяване на повредените при химиотерапия кафези в тялото.

Запарка от котешки нокът се дава на пациенти, заболели от рак. Тя се подготвя по следния метод: 2 с.л. нарязани корени се варят 20 минути в 800 мл вода. Сместа се прецежда и от нея се пият 2-3 чаши дневно преди всяко ястие.

Въпреки всички изгоди, които носи котешкия нокът, той не се предлага за деца под 3 годишна възраст, бременни и кърмачки. Съдържащите се в него алкалоиди го вършат неразрешен за хора с левкемия и автоимунни болести, както и такива, чакащи орган за трансплантация.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР