Ръстът на Централната банка в Осло е с 50 базисни

...
Ръстът на Централната банка в Осло е с 50 базисни
Коментари Харесай

Норвегия вдигна водещите си лихви на 2,25%, Берн сложи край на отрицателните ставки

Ръстът на Централната банка в Осло е с 50 базисни пункта, чака се нов скок през ноември
Централната банка на Норвегия увеличи през днешния ден водещата си рента с 50 базисни пункта и уточни, че възнамерява последващо покачване на ставката през ноември, оповестява Българска телеграфна агенция. Лихвата по депозитите " до поискване " към този момент става 2,25% по отношение на досегашните 1,75 %. 

Сегашното ниво на водещата рента в Норвегия е най-високото от 2011 година и се чака индикаторът да доближи към 3% през зимата, предвиждат от банката, застраховайки се, че има " по-голяма неустановеност от нормално ".

Националната банка на Швейцария (Swiss National Bank) увеличи пък увеличи водещата си рента до 0,5 на 100, с което постави завършек на ерата на негативните лихви в Европа. Повишението със 75 базисни пункта последва нарастването до минус 0,25%, което бе подхванато на 16 юни и бе първото повдигане на ставката от 15 години - от 2015 година регулаторът поддържаше устойчиво равнище на водещата си рента от минус 0,75 на 100.

В началото на седмицата швейцарският франк нарастна до най-силния си курс по отношение на еврото от януари 2015 година, защото икономистите започнаха да спекулират с вероятността за нарастване на швейцарската водеща рента със 75 базисни пункта.

Швейцария беше последната останала страна в Европа с негативни лихви. Централните банки в района нападателно покачват лихвите, с цел да се оправят с възходящата инфлация.

Япония е последната огромна стопанска система, чиято водеща рента е на негативна територия, откакто в по-рано през днешния ден централна банка на страната реши да резервира лихвата си от минус 0,1 на 100.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР