Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня

...
Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня
Коментари Харесай

Работници от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда с масови протести

Работници и деятели от цяла Европа и Азия означиха Деня на труда (1-ви май) с митинги против увеличаващите се цени и трудовите политики на държавните управления си и с апели за повече права.

Полицията в Истанбул употребява сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да разпръсне хилядите хора, които се пробваха да пробият барикадите и да стигнат до централния площад " Таксим ",  откакто управляващите не разрешиха първомайските манифестации на символичното място.

Транспортът в прилежаща Гърция беше изцяло блокиран от стачка. В Атина няколко хиляди протестиращи участваха в демонстрации, до момента в който национални стачки провокираха спирания на публичния превоз и железопътния транспорт в цяла Гърция. Стачките бяха проведени от най-големия синдикат в страната, който упорства за завръщане на груповите договаряния с работодателите, откакто трудовите права бяха орязани по време на финансовата рецесия в страната.



В обръщение по случай 1-ви май немският канцлер Олаф Шолц даде обещание пенсионната възраст да не бъде вдигана. Шолц акцентира, че работещите в Германия в никакъв случай не са работили толкоз доста часове, колкото през предходната година:

" За мен е въпрос на честност да не лишаваме тези, които са работили дълго време, от пенсионирането, което заслужават. А по-младите хора, които са при започване на трудовия си живот, имат правото да знаят какъв брой дълго ще би трябвало да работят ", уточни той.

В Париж протестиращите се събираха на Площада на Републиката с претенции за по-добро възнаграждение и условия на труд. Франция остава напрегната след неотдавнашните митинги на учители, служители на реда и фермери против повишението на възрастта за пенсиониране.

Хиляди демонстрираха и в испанската столица Мадрид с апели за възстановяване изискванията на труд и повишение на заплащането.



В Индонезия служащите показаха яд против нов закон, който съгласно тях нарушава правата им и желаеха отбрана на индонезийските гастарбайтери в чужбина.

В Сеул, столицата на Южна Корея, хиляди протестиращи осъдиха антиработническите политики, провеждани от консервативното държавно управление, на президента Юн Сук-йол.

В Япония повече от 10 000 души се събраха в центъра на Токио с гледище за нарастване на заплатите, което съгласно тях би трябвало да компенсира нарастването на цените.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР