Работата на мозъка ни зависи от това с какво се

...
Работата на мозъка ни зависи от това с какво се
Коментари Харесай

Стриди и кървавица за ясна мисъл

Работата на мозъка ни зависи от това с какво се храним, какви медикаменти взимаме, какъв е методът ни на живот. На гъвкавостта на мозъка му и способността му да се пренастройва мощно въздействат външни фактори.

Един от тях е храненето. Естествено, никое меню няма да направи от елементарен човек нобелов лауреат. Но вярното хранене оказва помощ по-ефективно да използваме интелектуалните си благоприятни условия.

Освен това в случай че се храним вярно, ще кажем довиждане на разсеяността, забравянето и преумората, които мощно усложняват живота ни. На първо място по значимост за пълноценната работа на мозъка са белтъчините.

 Яйца по бенедиктински

В процеса на храносмилане те се разпадат на аминокиселини, част от които взе участие в направата на невромедиаторите – биохимически субстанции, благодарение на които става предаването на информация от органите на възприятията към мозъка.

При проби на вегетарианци учените стигнали до извода, че коефициентът им на просветеност е малко по-нисък, в сравнение с при връстниците им, които ядат месо и поради това не страдат от недостиг на белтъчини.

Леката, само че богата на белтъчини закуска – яйца, йогурт, извара оказва помощ да се предпазим от следобедния спад на сили и да се оправим със напрежението.

На второ място по значимост са мазнините. Мозъкът се състои съвсем на шестдесет % от мазнини, една трета от които се доставя от храната.

 Закуска

Мастните омега-3 киселини влизат в състава на мембраната на мозъчните кафези и въздействат на скоростта на предаване на информация от неврон на неврон. Хората, които ядат повече мазна риба от студените морета по-дълго време запаздват яснотата на мисълта.

Поне два пъти в седмицата би трябвало да се храните с мазна риба, и в това време да ядете по-малко сладки, които не са домашни, защото те са способни да затормозят работата на мозъчните кафези.

На трето място са въглехидратите, които се трансформират в глюкоза и мозъкът ги получава посредством кръвоносните съдове. Мозъкът компенсира минуса на глюкоза, като понижава интензивността си.

Продуктите с мудни въглехидрати – бобови растения, пълнозърнести самун и макарони оказват помощ по-дълго да се резервира вниманието и повече да се концентрираме. Повече от половината самун, изяден на закуска, тялото ни употребява за възстановяване на работата на мозъка.

 Кървавица

Ако от закуската на учениците махнем бавните въглехидрати, това ще се отрази на вниманието им в клас. Излишъка от бързи въглехидрати – сладкиши, сладки сокове, шоколадени вафлички пречи на интелектуалната работа.

Витамините, без които мозъкът не може, са тези от група В. Те са нужни и за направата на серотонин, чийто минус предизвика депресиите.

Витамин В6 се съдържа в дроба на треската и в маята, фолиевата киселина – в пилешките дробчета, жълтъка и белия фасул, витамин В12 в черния дроб, херинга и стридите.

Витамин В1 се съдържа в свинското, лещата и зърнените храни. Всички те оказват помощ на мозъка да се зареди с сила. Витамин С пък подтиква работата на мозъка. Сутрин е добре да изпиете една чаша фреш от портокал.

Желязото също е доста потребно за мозъка. То се съдържа в кървавицата, телешкото и говеждото, черния дроб и лещата. За да заредите мозъка си с мед, хапвайте телешки черен дроб, калмари и стриди.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР