Пули е унгарска порода кучета, която съществува от векове. Предполага

...
Пули е унгарска порода кучета, която съществува от векове. Предполага
Коментари Харесай

Отглеждане на Пули вкъщи

Пули е унгарска порода кучета, която съществува от епохи. Предполага се, че тези удивителни четириноги са наследници на палета, подвизавали се през девети век.

Не е изцяло ясно кои са точните участници в селектирането на пули, само че е несъмнено, че това това са едни от първите пастирски кучета, които познаваме през днешния ден. Смята се също по този начин, че породата е предходник на пуми-разновидност, която също се цени поради пастирските си качества.

Освен че е най-популярното овчарско куче в родината си, пули е и палето с най-атрактивен външен тип, напомнящ за прическата на Боб Марли. Най-големият признак на кучето е неговата четина, разпределена в добре усукани, дълги кичури, обагрени в бяло, черно, сиво или кафеникаво. Те стартират да се увиват, още до момента в който кучето е на няколко месеца и не се разресват по-нататък.

И макар че за притежателите на четириноги като самоед, померан и чау чау това е напряко немислимо, точно тази специфичност на животното се цени най-вече по време на киноложки изложения.

Що се отнася до тялото на кучето, то е хармонично развито, мощно, само че не прекомерно огромно. Пули доближава височина от 40-45 сантиметра и тегло от 13-15 кг.

Пули е мъдро, уравновесено и възприемчиво куче, което разрешава да бъде дресирано. То елементарно привиква със притежателя си и няма проблеми да извършва неговите команди. Тези кучета имат всички присъщи черти на множеството пастирски кучета, само че имат по-компактни размери, което ги прави подобаващи за отглеждани в разнообразни условия.

Отглеждане на пули в къща

Пули е куче, което ще се усеща добре, в случай че бъде отглеждано във плантация или къща с необятен двор. По начало тази порода е основана за осъществяване на физически извършения, тъй че нейните представителите сигурно биха оценили всяка една опция за разходка и бягане.

Пули има добросърдечен манталитет, само че несъмнено гледа под лупа всеки чужд човек, изпречил се на пътя му. При съществуването на такова куче в дома си, можете да сте сигурни, че има кой да се грижи както за сигурността на парцела ви, по този начин и за вашата. Освен това пули в никакъв случай не лае инцидентно, което го прави предпазлив охранител.

При развъждане на това куче на открито обаче несъмнено ще имате много грижи, свързани най-много с поддръжката на неговата невероятна прическа.

Сами се досещате, че в тази самобитна раста елементарно попадат листа и какви ли не боклучета, които би трябвало да бъдат отстранени на момента. Ако не сте задоволително наблюдателни и прецизни в почистването на кичурите, ще навредите освен на прическата на домашния си любим, само че и на неговата хигиена.

Друга специфичност на пули е, че то обожава водата. Ако разполагате с басейн обаче, по-добре да не позволявате на четириногото да се къпе в него, тъй като мокренето също повлиява отрицателно фризурата му.

Налага се да се поставят повече старания за изсушаването на животното. Понякога е нужна и използването на сешоар, само че най-добре би било, в случай че кучето изсъхне при мощно слънце и сдържан вятър. Пълното изсушаване на козината със сешоар лишава 5-6 часа, а съхненето на слънце продължава повече от един ден.

Отглеждане на пули в апартамент

Сравнително компактните размери на кучето, както и неговият спокоен манталитет разрешават то да бъде отглеждано в апартамент. Ако бъде разхождано постоянно, тясното пространство не би повлиявало на неговото развиване.

Пули има мил манталитет и е мощно привързано към своя собственик. То приема доста тежко дългите раздели с него и това повлиява на неговия характер.

Още по-тежко му се отразяват самотните престои в затворени пространства. Ето за какво, в случай че желаете да се сдобиете с подобен домакински любим, би трябвало да сте подготвени да го вземате с вас на всички места.

Оставянето в кучешки хотели също не се отразява удобно на четириногото и то е склонно да изпадне в меланхолия и да спре да се храни.

При развъждането на кучето в апартамент още веднъж би трябвало да се поставят същите грижи за неговата четина, както и при развъждането в къща.

Само че тук се появява вероятността четириногото да внесе в дома ви всичко това, което е съумяло да се закачи за невероятните му кичури.

Така че, в случай че концепцията да чистите непрекъснато листа, сламки и всевъзможни други боклуци не ви подхожда, несъмнено това не подобаващото за вас куче.

Пули и други домашни любимци

Като цяло кучетата от тази порода се схващат с други песове. Работни кучета постоянно работят в екип с други палета, като даже се допълват взаимно.

Разбира се държанието на обещано пули към друго куче зависи от доста фактори, тъй че не трябва да ви учудва, в случай че попаднете на изключение.

Отношението на кучето към котките и други по-малки животинки също не е еднообразно. Възможно е или да не ги забележи въобще, или да се опита да си поиграе с тях и несъзнателно да ги нарани.

Пули и дете

Както към този момент установихме, пули има благородна същина и спокоен характер. Когато попадне в обещано семейство, кучето се привързва освен към родителите, само че и към децата.

Игривия манталитет на кучето го вършат подобаващ придружител за деца, а неговата угриженост и предвидливост го трансформират и в бавачка.

Въпреки това тази порода не е доста подобаваща за прекомерно дребни деца, защото има заплаха те постоянно да скубят кучето, което сигурно няма да му е прелестно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР