Публикуваният от Сметната палата доклад за одит на Фонда за

...
Публикуваният от Сметната палата доклад за одит на Фонда за
Коментари Харесай

Bird: Докладът за Фонда за гарантиране на влоговете е цензуриран в полза на грабителите на КТБ

Публикуваният от Сметната палата отчет за одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ е фрапантно орязан и констатациите в него са сменени. Така се прикриват обстоятелства за проведеното плячкосване на КТБ от лица и компании свързани със глобения по “Магнитски ” народен представител Делян Пеевски, написа уеб сайтът.

Изданието разполага с текста на плана за одитен отчет, който е спрян от обява, “джуркан ” е доста съществено и в последна сметка е оповестен в мощно орязан вид. От сравнението на текста на плана и текста на оповестения отчет излиза наяве, че са отпаднали констатациите за забележителна част от посочените нарушавания, което е в нарушаване на Закона за Сметната палата и интернационалните одитни стандарти. Сравнителният прочит незабавно демонстрира, че резюмето и заключението в окончателния одитен отчет не отразяват установените обстоятелства и условия, а им опонират.

До окончателния отчет за ФГВБ се стигна след забавяне от половин година като през това време са подхванати противозаконни дейности за цензуриране на отчета от изключително избрана комисия от доближени чиновници на тогавашното управление. Всичко това се прави в жестоко несъгласие със законовите условия и вътрешните актове и с намесата на висши политици от Движение за права и свободи.
В плана на одитен отчет от одита на ФГВБ са съответно установени и несъмнено потвърдени огромен брой основни нарушавания на закони – Закона за банковата неплатежоспособност, Закона за финансово ръководство и надзор в обществения бранш, Закона за самостоятелния финансов одит и други. Има и доста нарушавания на вътрешните правила на Фонда – Правилника за организацията на работата на Управителния съвет, Политиката по банкова неплатежоспособност и ранни интервенции, Процедурата за избор на синдик и Процедурата за избор на външен специалист – оценител на движимостите и имуществените права от масата на несъстоятелността.

Приетият от Сметната палата финален отчет от одита на ФГВБ не съдържа информация за забележителна част от посочените нарушавания, което е в нарушаване на Закона за Сметната палата и интернационалните одитни стандарти.

Резултатьт от всичко това е подмяната на констатациите, което може да е единствено в полза на лицата, които са се възползвали от неналичието на разказано имущество на КТБ в неплатежоспособност, в пъти занижените оценки на атрактивни активи, както и непрозрачната им продажба.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР