Публична лекция Имат ли билингвите и музикантите по-чувствителен слух, или

...
Публична лекция Имат ли билингвите и музикантите по-чувствителен слух, или
Коментари Харесай

Лингвист от Словения ще изнесе публична лекция утре

Публична лекция „ Имат ли билингвите и музикантите по-чувствителен слух, или за въздействието на ранното музикално образование и двуезичието при разпознаването на фразовата конструкция в чужд език “ ще се организира на следващия ден, 27 март, от 17:00 ч. в постройката на Съюза на учените на ул. „ Митрополит Паисий “ №6. Темата ще показа нейният създател – гост-лекторът доцент доктор Артур Степанов от  Центъра за когнитивни науки за езика към Университета в Нова Горица, Словения.

Филологическият факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и Съюзът на учените – Пловдив са уредници на събитието.

Лекцията се организира в рамките  на Открита катедра „ Постижения на лингвистиката през XXI век “ и е предопределена за учени лингвисти, академични преподаватели по филология, учители по непознати езици, академични преподаватели по музика, музикални педагози от разнообразни школи, студенти, докторанти, учители и любознателни родители.

Темата ще бъде показана на британски език: Do bilinguals and musicians have better ears? How music training and bilingualism affect prosodic discrimination of sentences in an unknown language.

Артур Степанов е лекар на философските науки по специалността „ Лингвистика “. Докторска степен получава през 2001 година в Университета в Кънектикът (САЩ) под управлението на водещи откриватели в генеративната граматика. Между 2001 и 2007 година е работил в няколко университета в Германия като откривател в разнообразни постдокторантски стратегии. След отбрана на хабилитационен труд в Университета в Потсдам, през 2007 година получава престижнaтa Хайзенбергова стипендия на Германската фондация за проучвания (DFG/ Deutsche Forschungsgemeinschaft) за изключителни достижения в изследователската си работа. От 2008 е доцент в Центъра за когнитивни науки за езика към Университета в Нова Горица, Словения. Основните му научни ползи са в региона на психолингвистиката и синтаксиса.

Постиженията, които се свързват с изследователския профил на Артур Степанов, са в областите на формалната синтактична доктрина, пробния синтаксис и психолингвистиката. Участвал е в интердисциплинарни проучвателен екипи, работещи върху проблемите на човешката езикова дарба,  генерирането на речта и връзката сред когнитивните механизми в човешкото схващане и тяхното езиково покритие. През последните няколко години взе участие в проучвания, свързани с когнитивните проблеми на билингвизма, изключително във връзка с неговите синтактични и прагматични аспекти в границите на огромен европейски план AThEME (Advancing The European Multilingual Experience /подобряване на европейския многоезичен опит/, 2014-2019 г.)

Научната на  продукция на Артур Степанов включва изявления в редица високо-факторни научни списания като Frontiers in Psychology, Journal of the Acoustical Society of America, Linguistic Inquiry, Journal of Linguistics, Natural Language and Linguistic Theory и други.

Университетът в Нова Горица, Словения, в който работи Артур Степанов, е интернационално прието висше учебно заведение с емфатичен научно-изследователски профил. Неговите върхови  научни достижения се разпознават  в отчетите на Европейската комисия за научна продукция и съдействие на университетите в Европа  (Scientific Output and Collaboration of European Universities). Според  критериите за върхови научни достижения и влияние на изявленията (импакт) университетът в Нова Горица се подрежда на пето място след водещите играчи в проучванията и  образованието  в Европа, каквито са английските университети в Оксфорд и Кеймбридж и университетите в Лозана и Цюрих: Федералният политехнически институт в Лозана (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, EPFL) и  Швейцарският федерален софтуерен институт в Цюрих (Eidgenössische Technische Hochschule, ETH ).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР