Птицеферма в Мичиган, Съединените Щати и производител на яйца в

...
Птицеферма в Мичиган, Съединените Щати и производител на яйца в
Коментари Харесай

САЩ съобщиха за множество случаи на птичи грип при бозайници

Птицеферма в Мичиган, Съединените Щати и производител на яйца в Тексас оповестиха за огнища на птичи грип. Твърди се, че има и инфектирани крави и първия прочут случай на човек, заразил се с птичи грип от бозайник. Въпреки че здравните чиновници настояват, че рискът за обществеността остава невисок, паниката нараства, частично заради новината, че най-големият производител на пресни яйца в страната е съобщил за огнище на заболяването.

Някои грипни вируси засягат най-вече хората, а други се срещат особено при животните. Птичите вируси се популяризират по натурален път измежду дивите водни птици като патици и гъски, а по-късно измежду пилетата и другите домашни птици.

От 2020 година насам вирусът се популяризира измежду повече скотски типове - в това число кучета, котки, скунксове, мечки и даже тюлени и морски прасета. В Съединените Щати милиони пилета са умрели от вируса или са били убити, с цел да се спре разпространяването му. По данни на Министерството на земеделието на Съединени американски щати вирусът е открит в млечни стада в пет щата - Айдахо, Канзас, Мичиган, Ню Мексико и Тексас.
За разлика от Ковид, който е изцяло нов или чужд вирус, птичият грип ни е прочут. Мислим за ваксини, лекуване и проби от много години. Но това е ново развиване. Кравите, бозайниците, които са контейнер, дават на този вирус нова опция да се промени. Променил ли се е този вирус или има ли промени, които биха го създали по-вероятно да се популяризира от човек на човек?
Д-р Манди Коен, шеф на Център за надзор и предварителна защита на болестта, Съединени американски щати

Птичият грип за първи път е разпознат като опасност за хората по време на зараза в Хонконг през 1997 година Според Световната здравна организация през последните две десетилетия близо 900 души в света са диагностицирани с птичи грип, а повече от 460 души са умряли. Тази седмица здравните управляващи в Тексас оповестиха, че човек, който е бил в контакт с крави, е диагностициран с птичи грип. Единственият обявен признак е бил зачервяване на очите. Симптомите са сходни с тези на другите грипове, в това число кашлица, болки по тялото и висока температура. Някои хора нямат забележими признаци, само че други развиват тежка, животозастрашаваща пневмония. Здравните чиновници на Съединени американски щати акцентират, че понастоящем рискът за публичното здраве е невисок и че няма признаци птичият грип да се популяризира от човек на човек.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР