Проверки за установяване причинителя на замърсяване на река Банска при

...
Проверки за установяване причинителя на замърсяване на река Банска при
Коментари Харесай

Мъртва риба изплува в река Банска край Димитровград

Проверки за определяне причинителя на замърсяване на река Банска при димитровградското село Добрич са подхванали специалисти от Регионалната ревизия по околната средата и водите-Хасково (РИОСВ), представители на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БД ИБР) и Регионална лаборатория при Изпълнителната организация по околната среда - София, оповестиха от екоинспекцията.

Действията на контролните органи са по сигнал за умряла риба в реката, както и мътност на самата вода и необикновен кафяв цвят, подаден на 22 март. Обходени са няколко сектора от Терс дере, приток на река Банска, както и в региона на моста при село Добрич, за който в сигнала се твърди, че е видяна умрялата риба, само че не са открити обекти, източници на замърсяващи отпадни води. 

Сред посетените места са два дребни животновъдни обекта без животни, само че с останали натрупвания от тор наоколо до дерето, за което ще бъде известена Областната дирекция по сигурност на храните.

Инспектирана е огромна свинеферма, която събира торовия отпад в лагуна и няма заустваща тръба към дерето. Извършена е и инспекция на пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) на пивоварния цех в Хасково, изпускащ пречистените води от северната индустриална зона на града в Терс дере, което е приток на реката.

Освен направения оглед, са взети и проби след пречиствателната станция, само че резултатите не демонстрират отклонения от емисионните ограничавания в разрешителното на обекта.

Според Регионална инспекция за опазване на околната среда в река Банска постъпват непречистени битови отпадъчни води от обитаемоте места около реката, като е допустимо и залпово замърсяване от дребни животновъдни ферми, което да е причина за утежняване на екологичното положение на дерето и реката.

От Инспекцията показват, че анализът на взетите проби за изпитвания от няколко сектора по поречието на реката ще дадат повече информация и тенденция за определяне на повода на замърсяването.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР