Процесът на златодобив включва използването на химикали като цианиди и

...
Процесът на златодобив включва използването на химикали като цианиди и
Коментари Харесай

Опасност от отравяне на водите и почвата: жителите на Божурище срещу планиран добив на злато в района

Процесът на златодобив включва потреблението на химикали като цианиди и тежки метали, които замърсяват околната среда и водните запаси. Това води до отравяне на водите и почвата, увреждане на локалната флора и фауна и изцяло - до отрицателно влияние върху екосистемите. Замърсяването ще остане за десетилетия напред. 

Поради това и ред други съображения, жителите на Община Божурище се оповестиха срещу оланиран рандеман на злато и други скъпи метали в региона.

Използването на водни запаси за процесите на златодобив може да понижи достъпа до питейна вода и водни източници, които както добре знаем са витално значими заа оцеляването ни. Опасност има и за здравето на хората поради излагането на тежки метали като цианид и живак. Минодобвините действия в открит рудник предизвикват също съществено замърсяване на въздуха с фини прахови частици и токсични газове, които от своя страна директно предизвикват дихателни болести. 

Огромна е опасността и за земеделските производители и качеството на реколтата. Откритият прийом за извличане на потребни изкопаеми води води и до цялостно обезлесяване в региона. Една от предпочитаните за вложителя площадки е " Росоман ". Тя се намира сред селата Златуша и Росоман. На мястото на площадката за рандеман на скъпи метали има гора. При пускане на дейностите ще се стигне и до понижаване на популациите на животни, птици и инсекти, които ще изгубят дома си. 

Проектът за златодобив заплашва и ползите на локалния бизнес. Предвижда се част от бъдещите мини да са наоколо до залежи на минерална вода в Община Божурище и регион " Банкя ", който е балнеоложки и оздравителен център повече от век. 

София ще бъде директно наранена от настоящи открити мини в толкоз огромна непосредственост. Най-чести за столицата са северозападните и западните ветрове, които ще донасят фини прахови частици и токсични газове от бъдещите мини. 

До края на март месец т. година на територията на повърхност " Златуша " вложителят е направил разнообразни и доста на брой изследвания. Резултатът от тях е, че на площадка " Росоман ", с изключение на съществуване на скъпи метали, са открити и канцерогенни за индивида и околната среда детайли като арсен, живак, антимон и талий. 

Жителите на общината са внесли писмо с възражения до Министерството на енергетиката и останалите виновни институции.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР