Противоречи на икономическата логика премията за задължителната застраховка Гражданска отговорност

...
Противоречи на икономическата логика премията за задължителната застраховка Гражданска отговорност
Коментари Харесай

Зам.-председателят на КФН: С лека загриженост наблюдаваме спада на премията за ГО

Противоречи на икономическата логичност наградата за наложителната застраховка " Гражданска отговорност " да спада и по тази причина КФН ще следи деликатно процесите на пазара. Това сподели в студиото на Money.bg по телевизия Bulgaria On Air зам.-председателят на Комисията за финансов контрол с сектор " Застраховане " Владимир Савов

" Би трябвало, с оглед инфлационните процеси, и наградата по Гражданско отделение да се повишава, само че на процедура данните демонстрират, че това не е по този начин - през последната година тя леко спадна. От началото на годината следим с лека угриженост, че тя е още по-ниска. (...) Най-често приказваме за следствията от покачването на тази награда, тъй като е наложителна и има обществен резултат. Много малко се приказва за заплахата от прекомерно ниската награда ", разяснява още той.

" Гражданска отговорност " нараства, какъв брой ще плащаме през 2022 година?

Сравнителен разбор демонстрира растеж на цената от над 10% на годишна база

По думите му точно поради това застрахователите имат обвързване да обосновават достатъчността на своята награда с актюерски оценки.

Савов акцентира, че с оглед нарасналите разноски по претенциите и за действието на самите застрахователи, е доста значимо наградата от " Гражданска отговорност " да е задоволителна и да не зависи от доходи от други източници като да вземем за пример вложенията.

Състоянието на пазара

" Доста прилични " са резултатите на застрахователния пазар, съобщи зам.-председателят на КФН. С ангажимента, че към момента няма данни за последното тримесечие на 2022 година, той уточни, че има 4% растеж на застраховката " Каско " поради увеличението въз основата, по която се подписват полиците. Добър е растежът и на застраховките вид " Помощ при пътешестване ". При премийните доходи от Гражданско отделение има 0,6% спад за първите 9 месеца на предходната година.

Цели 16% спад на годишна база регистрират застраховките " Живот " с капиталов фонд, като по думите му обяснението за това може би е обвързвано с инфлацията и неприятното показване на пазарите през 2022 година
 Най-големите застрахователи у нас: Кои са водачите при
Най-големите застрахователи у нас: Кои са водачите при " Гражданска отговорност " и " Каско "?

Една от българските компании продава повече полици на открито, в сравнение с у нас

Едва 3-4% е делът на премийните доходи от застраховките за пожари и естествени бедствия у нас, само че въпреки всичко има растеж, разяснява Владимир Савов. Той означи, че ползата към тези артикули нормално е обвързван със значими събития като наводненията в подбалканските градчета през септември предходната година и по-късно спада.

Именно измежду потърпевшите от придошлите води обаче е имало доста застраховани, които са получили в точния момент компенсациите си, демонстрира инспекция на КФН.

И при общото, и при животозастраховането общите финансови резултати - оставащото от премийния доход след компенсациите, попълването на запасите и разплащането с брокерите плюс приходите от вложения, са позитивни. Платежоспособността на застрахователите е доста над минимума от 100%.

Вижте още във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР