Протестите в Китай често са малки по мащаб. На 17

...
Протестите в Китай често са малки по мащаб. На 17
Коментари Харесай

Парадокс в сърцето на комунистическия режим: Работническите стачки се превърнаха в ежедневие

Протестите в Китай постоянно са дребни по мащаб. На 17 май шепа служащи във фабрика за пречистватели на въздуха в Ксиамен, крайбрежен град в провинция Фудзиен, югоизточен Китай, се събраха, с цел да изискат изплащането на заплатите, които съгласно тях са просрочени. Протестът беше спокоен, само че беше един от близо 30-те сходни демонстрации единствено този месец.

С повторното отваряне на фабриките в Китай и изоставянето на драконовските ограничения против ковид служащите също започнаха да стачкуват със забележителна експедитивност.

Тази година в Китай към този момент е имало минимум 130 стачки във заводи, над три пъти повече по отношение на броя им през цялата 2022 година, съгласно данни, събрани от China Labour Bulletin (CLB), основана в Хонконг неправителствена организация, представено от.

Базата данни на CLB надалеч не е изчерпателна - по лична оценка тя обгръща към 5%-10% от всички групови дейности в Китай. Но при неналичието на публична статистика, CLB дава моментна фотография на разногласията и договарянията, които се случват в цялата страна.

И тази година Китай наподобява навлиза в " нова епоха " на работен стачки след Covid, сподели Ели Фридман, професор в учебното заведение по индустриални и трудови връзки в университета Корнел в Ню Йорк.

За множеството от стачките главната причина са парите. Въпреки че стопанската система на Китай последователно се възвръща от ударите, които понесе през трите години на строги ограничения за нулева Covid, фабриките към момента се борят за оцеляване. А влошаващите се политически връзки сред Съединени американски щати и Китай стартират да се усещат в стопанската система.

В месечно държавно изследване на 3000 заводи в Китай, всичките 13 знака за икономическа интензивност, в това число нови поръчки и цени са се намалили през април.
 Стачки и безпорядък блокират летищата в Европа и заплашват идващия летен сезон
Стачки и безпорядък блокират летищата в Европа и заплашват идващия летен сезон

Туроператорите са все по-притеснени за идния летен сезон

При дефицит на пари доста заводи не изплащат възнагражденията на служащите, като или им заплащат със забавяне или намират способи да ги съкратят, без да им платят обезщетение, като да вземем за пример ги командироват на място, до което е невероятно служащите да пътуват за работа.

Китай може да е властническа страна, само че митингите против шефовете на компании са нещо всекидневно. Въпреки че имаше спад в сходни произшествия по време на пандемията, дребни, изолирани произшествия по съответни проблеми - нормално неплащане на заплати - са повсеместни във фабричните цехове и строителните площадки, които зареждат стопанската система на страната и света.

Миналата година стотици служащи във фабриката на Apple iPhone на софтуерната група Foxconn в Джънджоу в провинция Хенан се сблъскаха с полицията след необуздани митинги поради закъснение на бонус заплащанията.
 Нови стачки на наземния личен състав блокираха десетки полети от немските летища
Нови стачки на наземния личен състав блокираха десетки полети от немските летища

Всички полети от Берлин и по-голяма част от идващите са анулирани

Мащабът на тези демонстрации и фактът, че те се случиха, когато страната беше обхваната от пандемичните ограничавания, притегли необятно внимание в обществените медии. Стачките  обаче нямаха никаква връзка с по-широко работническо придвижване.

Парадоксът в сърцето на комунистическия режим е, че партията на служащите не толерира самостоятелните синдикати.

" Това е толкоз огромна подигравка, колкото комунистическата система, която приема консуматорството ", сподели Джефри Васерстрьом, професор по китайска история в Калифорнийския университет в Ървайн. Всички служащи в Китай имат право да се причислят към синдикат, само че този съюз би трябвало да бъде обвързван с Общокитайската федерация на профсъюзите, държавен орган. Това води до " нулево доверие " сред служащите и синдикатите, сподели Фридман. Федерацията е, добави той, " изцяло самостоятелен фактор в живота на хората ".

Някои може би са очаквали работническото придвижване в Китай да се развие по друг метод. През 90-те години, когато Китай се приготвяше да се причисли към Световната комерсиална организация през 2001 година, държавното управление стартира да вкарва закони за отбрана на правата на служащите.
 Стачки раздрусаха производството в Германия
Стачки раздрусаха производството в Германия

Работа стопираха чиновниците и в BMW и Audi

Това кулминира със закона за трудовия контракт през 2008 година, който даде право на служащите на писмен контракт и обезщетение. Но, както в доста други страни, работодателите скоро откриха способи да заобиколят тези отговорности.

" След 2008 година повече заводи наеха краткотрайни служащи или служащи посредством организации - те откриха доста разнообразни способи да избегнат отговорността ", сподели Айдън Чау, откривател в CLB.

По-малко от половината служащи мигранти, хората, които се местят в градовете, с цел да заемат нископлатени работни места във заводи и строителство имат писмени трудови контракти, на които имат право.

През април стотици водачи на доставки за Meituan, една от двете съществени платформи за доставка на храна в Китай, стачкуваха в Шануей, град в провинция Гуангдонг, поради неприятно възнаграждение и напън да карат в рискови и дъждовни условия.

Акцията беше изненадваща с броя на служащите, които съумяха да провеждат, и с обстоятелството, че привлякоха поддръжка от водачи от цялата страна, както и от консуматори.

В епохата след пандемията груповите дейности бяха " забележителни ", сподели Чау, изключително откакто Чен Гуоджианг, служащ по доставка на храна, беше задържан в Пекин през 2021 година за сходни недоволства. Това " изпрати сигнал до служащите ", сподели Чау.

Васерстрьом добави: " Стачките от време на време водят до дребни побебеди, с цел да върнат хората на работа, само че от време на време се вършат дребни отстъпки и уредниците се санкционират. "
 Стачки на служащите на Amazon в 3 огромни европейски страни
Стачки на служащите на Amazon в 3 огромни европейски страни

Служителите упорстват за трудови контракти и по-добри условия на труд

Но по време на стачката в Meituan от предишния месец компанията наподобява отстъпи, срещайки няколко от служащите. Обществената благосклонност към водачите оказа помощ за случая им, съгласно Чау. Но всеки, който се надява да пропагандира за по-големи претенции, ще бъде внимателен: Чен разгласява видео в акаунта си в WeChat през 2022 година, в което изглеждаше освободен, само че той спря да приказва за стачки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР