Протести, арести и закани за саморазправа заради обработваемите земи на

...
Протести, арести и закани за саморазправа заради обработваемите земи на
Коментари Харесай

Протести, арести и закани за саморазправа заради обработваемите земи на Златарица

Протести, арести и закани за разпра поради обработваемите земи на Златарица. Късно нощес полицията, жандармерията и прокуратурата се събраха по сигнал на гневни земеделци, които настояват, че различен арендатор в района демонстративно навлязъл с трактори в техните ниви и за часове съумял да унищожи над 600 декара поникнала царевица. Заради унищожената продукция пострадалите са изгубили общо половин милион лв..

В ранния следобяд през вчерашния ден двама трактористи с техника на земеделския производител Михаил Михайлов навлезли и унищожили 600 декара посеви с царевица в землището на златаришкото село Родина. Потърпевшите притежатели подават сигнал и на място незабавно идват полиция, жандармерия и прокуратура. Задържан за няколко часа е брата на Михайлов, който оказал опозиция на служителите на реда и даже глътнал ключа на единия трактор.

" Да идва да скапва подготвен посев, води си каузи, води си всичко, когато се откри всякакво право, тогава може да влезе когато е правно негово и да влиза да скапва и да жъне годишна продукция, която е подготвена. Ние сме вкарали разноски, влиза жъне си ", описа земеделец.

" Днес моите загуби са 80 - 90 хиляди лв. ", сподели земеделецът Димитър Бахарев.

" За втори - трети път сме тук, спираха ни при оранта, тормозят ни непрекъснато ", споделя различен земеделец.

" Този проблем е от две години, от две години тъжби, пускаме сигнали, закани, аз персонално имам от него опасност за ликвидиране. Миналата година ми се възпламени по някакъв метод житото, влязоха в парцела ми, възпламениха машина за 100 000 лева ", описа Димитър Бахарев.

Ябълката на раздора е служебното систематизиране на обработваемата земя в района, направено от Областната дирекция " Земеделие " във Велико Търново.

Другата страна на спора - земеделският производител Михаил Михайлов и фамилията му, настояват, че тази земя е тяхна по закон.

" Изрично ги предупредихме, че жалим служебното систематизиране, на което ние не сме участвали, не са ни викали и жалим. Въпреки всичко, те влязоха в земите, предупредихме ги да не сеят, тъй като чакаме съда да се произнесе. Въпреки всичко те влязоха за какво, тъй като по втория метод се оправят ", споделя Димитранка Тодорова.

Българска национална телевизия: Т.е. това са ваши земи?

" Земи, за които ние имаме правно съображение. Хората се възползваха от тази непозволена заповед и вземаха нашите земи ", споделя Михаил Михайлов.

Българска национална телевизия: Правилно ли беше това да се унищожи?

" Всеки си носи отговорността, това ще го решат органите ", сподели Михайлов.

Потърпевшите аграрни производители заплашват, че ще излязат на следващ митинг, в случай че институциите не вземат незабавни ограничения по проблема. Полиция и прокуратура ще обясняват случая с унищожените посеви, по който е формирано досъдебно произвеждане.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР