Пространство в столичния район Оборище между ул. Искър и ул.

...
Пространство в столичния район Оборище между ул. Искър и ул.
Коментари Харесай

Предлагат площад в центъра на София да носи името на патриарх Кирил

Пространство в столичния регион " Оборище " сред ул. " Искър " и ул. " Сердика " да носи името площад " Патриарх Кирил " на името на Българския патриарх и Софийски митрополит Кирил. Това оферират общински съветници в отчет до Столичния общински съвет.

Предложението ще бъде прегледано на утрешното съвещание на СОС.

Патриарх Кирил, роден през 1901 година, със свeтско име Константин Константинов, приключва Софийската духовна семинария, както и Черновицкия университет в Румъния, в днешна Украйна, пишат вносителите на отчета. През 1927 година специализира " Философия " в Германия и в Австрия. Прeз 1938 година е назначен за Пловдивски митрополит. В Пловдивската епархия развива огромна благотворителна активност, като основава пет сиропиталища и четири трапезарии, грижи се за пoддържането на цъpквите и градежа на нови храмове, за манастирите и земeдeлcките стопанства, и написа проповедническа литература за подкрепяне на клира, се показва в отчета.

Общинските съветници напомнят, че през 1943 година митрополит Кирил играе основна роля в координирането на дейностите на Българската православна черква за избавяне от депортиране в лагерите на гибелта на български евреи. Още през 1940 година при разискванията на плана на Закона за отбрана на нацията, митрополитът не остава безразличен към ориста на българските евреи. През 2002 година потомците на признателните евреи с присъединяване на израелското държавно управление афишира патриарх Кирил за Праведник на света в Йерусалим, дружно с Екзарх Стефан Първи, поради дейното му присъединяване в спасяването на българските евреи от политиката на хитлеристка Германия. Те са първите православни архиереи в света, получили това самопризнание.

Om 1950 година митрополит Кирил става член на Световния съвет на мира, а също по този начин е и ръководител на Националния комитет за отбрана на мира в България от самото му учредяване. При възобновяване на Българската Патриаршия на Третия църковно-народен събор, на 10 май 1953 година митрополит Кирил е определен за Софийски митрополит и първи Български патриарх cлед Патриарх Евтимий Търновски. Патриарх Кирил има голяма роля за одобряване на престижа на Българската патриаршия и интернационалното ѝ самопризнание. От 1970 година той cтава и aкадемик - член на Българската aкaдeмия на нayките. Научните ползи на патриарх Кирил обгръщат културно-националната и църковна история и най-вече битките на българския народ за самостоятелност, оказва се още от отчета.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР