Промяната в позициите на новия британски премиер я прави адаптивна,

...
Промяната в позициите на новия британски премиер я прави адаптивна,
Коментари Харесай

Политическият хамелеон Лиз Тръс

Промяната в позициите на новия английски министър председател я прави адаптивна, само че и сложна за прогнозиране. Непосредственото предизвикателство пред нея са поскъпналите ежедневни разноски, които тя ще бори с проект за 150 милиарда паунда. Справянето с енергийната рецесия ще изисква и съдействие с Европейски Съюз, само че в тази сфера упованията към Тръс са разнопосочни.
Първите управнически дни на новия английския министър председател Лиз Тръс надали биха могли да са по-трудни. Към упованията да вземе незабавни ограничения за енергийната рецесия, високата инфлация и надвисналата криза в Обединеното кралство, както и към нуждата да сплоти разединените консервативни депутати, като в същото време устоява на враждебността на Кремъл се прибави и новината за гибелта на кралица Елизабет II, която господства английската политическа сцена.

В тези условия Тръс показва самонадеяност, само че за разлика от своя кумир Маргарет Тачър (възхищението по която й завоюва прякора Wannabe Thatcher), която авансово е дала много положителни поръчки какво да чака страната, когато застане отпред, новият английски министър председател не бе измежду открояващите се персони, до момента в който бе министър в продължение на осем години. И разбор на английската Военновъздушни сили твърди, че даже доближените до някогашния външен министър се чудят по кой път ще поеме - дали ще следим един прагматичен метод към Европейски Съюз от страна на човек, направил завой от гласувалите за оставане в съюза към лагера на брекзитърите; или тя ще ръководи въз основа на акцията, с която завоюва конкуренцията за закостенял водач, а точно понижаване на налозите.
Реклама
Според проф. Йън Бег, анализатор от London School of Economics, с който " Капитал " беседва, сега Англия е изправена пред три съществени провокации: първо, поскъпналите ежедневни разходи; второ, поскъпналите ежедневни разходи; трето, поскъпналите ежедневни разноски. В тази обстановка Тръс евентуално ще опита да употребява тези свои качества, които й носят определението " политически хамелеон " (или както смекчено поддръжниците й споделят, че е поела на " политическо странствуване " ) и я трансформират от радикал, искащ да смъкна монархията, до знаменосец на евроскептичното дясно крило на Консервативната партия.

Както обобщава пред Военновъздушни сили Пол Гудман, редактор на уеб страницата ConservativeHome: " Ключът към Лиз Тръс през всички тези години е нейната адаптивност. Така че въпреки тя да има репутацията на идеолог с доста ясни идеологически корени, съумя да се трансформира в фаворитка на гласувалите за излизането от Европейски Съюз, която на референдума избра оставането в съюза. Освен това в този момент е любимец на десните тори, макар че в миналото е била либерал демократ. И се показа в конкуренцията за водач на Консервативната партия като ново лице, когато в действителност е била в кабинета в продължение на години. Така че има невероятни сили за преоткриване и възобновяване ".
Голямата фискална намеса на любителката на дребната страна
Сега Тръс би трябвало бързо да утвърди доверието в държавното управление си, демонстрирайки смелост, само че и отговорност. А оправянето с енергийната рецесия ще бъде главен тест за управническите й качества. " Тя би трябвало да завоюва обществото, което се тормози, че няма да може да си заплати сметките за газа тази зима, както и бизнесите, които се усещаха загърбени от предходните двама министър председатели. Трябва да получи и доверието на вложителите, които са загрижени, че обещаното понижаване на налозите в композиция с увеличението на разноските ще пробие дупка в обществените финанси ", написа Financial Times.
Британските енергийни сметки ще се вдигнат с 80% след по-малко от четири седмици. Реклама
Времето е от значително значение - по какъв начин ще работи новият кабинет през първите си дни значително ще дефинира дали опасенията на обществото ще бъдат успокоени. Инфлацията в Обединеното кралство надминава 10%, а упованията са, че енергийните сметки ще се вдигнат с 80% след по-малко от четири седмици и милиони семейства няма да могат да ги платят.

Със сигурност Тръс ще бъде оценена по отношение на готовността си да направи всичко належащо, с цел да помогне на уязвимите фамилии и на дребните бизнеси. Затова предходната седмица министър председателят разгласи проект, изчисляван на 150 милиарда паунда, който да отбрани страната от скока на енергийните цени, като бизнесът ще бъде подкрепян в продължение на шест месеца, а семействата - до две години. Той бе разказан от Politico като " една от най-големите фискални интервенции от английско държавно управление в мирни времена ". Тази огромна държавна интервенция (която в действителност съставлява следващият завой в позициите на Тръс, която по време на акцията за избор на закостенял водач се разгласи срещу " подаянията " ) бе съпроводена от обещания за увеличение на вътрешното произвеждане на нефт и природен газ, в това число посредством фракинг за шистов газ, както и за промяна на енергийния пазар.

Силната държавна поддръжка в помощ на британците обаче може да срещне компликации. " Пречката за Тръс е тази - измежду хората, които я избраха за закостенял водач, има основна част, която желае различен метод. Така че може да й се наложи да потърси поддръжка от тези в Консервативната партия, които не гласоподаваха за нея, като в същото време раздразни някои от тези, които го направиха ", счита Пол Гудман.

Но в последна сметка с наближаването на изборите през 2024 година и с вероятността за гражданско неодобрение поради сметките тази зима нещата се свеждат до разрешаването на непосредствената енергийна рецесия. Ако Тръс не се оправи, може и да не получи шанса да се придвижи към по-дългосрочни цели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР