Промените предизвикаха протести не само сред жителите в района, а

...
Промените предизвикаха протести не само сред жителите в района, а
Коментари Харесай

Промените по Патриарх Евтимий скараха общинарите: Абсурдът трябва да спре

Промените провокираха митинги освен измежду жителите в региона, а и на преминаващи водачи. Недоволството не стихва към този момент към седмица. Това докара и до днешното изключително съвещание на транспортната комисия в СОС.

Инициатори на нововъведената реограганизация на придвижване в центъра в София са общински съветници от ПП-ДБ и " Спаси София ", само че решението е взето преди години.

Андрей Зографски от групата на ПП-ДБ-СС отбрани реорганизацията, като се базира и на статистиката, предоставена от Центъра за градска подвижност, която показвала, че тролейбусните линии, преминаващи в този сектор, закъснявали в огромен % от случаите. В цитираните от него данни той уточни, че тролейбусите се движели под 12 км/ч.

" Ние сме длъжни да осигурим положителни условия за градски превоз и по този метод да покажем повече пасажери и да вдигнем приходите ", съобщи Зографски.

Само за последните 24 часа са пристигнали към 250 мнения към Комисията по превоз, ние сме прегледали всяко едно тях. 223 са " за " плана за новата организация на придвижване, 20 са " срещу ", сподели Зографски. Според него настройването на едни групи от обществото против други е " неверна тактика на тези, които си вършат предизборна акция ". Нито " Спаси София ", нито кметът Терзиев вземат участие в предизборна акция, акцентира той.

Зографски увери, че в идващите три месеца ще бъде направено броене на трафика, откакто се пусне дефинитивно новата организация на придвижване.

" Ако има отклонения от симулацията и от предстоящите резултати, сигурно няма да сме тези, които ще си зарият главата в пясъка, ще вземем съответните ограничения, с цел да поправяме тези възможни дефекти ", уточни Андрей Зографски.

Според него е обикновено, до момента в който се извършва към момента планът, да има краткотрайни усложнения в придвижването, само че няма транспортен апокалипсис. Всеки ден следим трафика в региона, с изключение на когато има митинг и " Патриарх Евтимий " и той е напълно блокиран, други тапи в границите на денонощието няма, съобщи общинският консултант.

Зографски осведоми, че по същата методология, когато е правено изследване за велосипедния трафик през 2020-21 година, ще се направи ново изследване през тази година, с цел да е несъмнено, че има нарастване на този тип превоз. Наша задача е от 100% улица единствено за коли, да осигурим минимални условия и за другите три групи участници в придвижването - пешеходци, велосипедисти, градски превоз.

Съветници от " Българска социалистическа партия за България ", ГЕРБ-СДС, Вътрешна македонска революционна организация и " Синя София " разкритикуваха измененията.

" Начинът, по който се споделят нещата и по който се случат, е безусловно възмутителен. В момента се настройват едни жители против други жители и считам, че има предумисъл в тези дейности ", съобщи общинският консултант от " Българска социалистическа партия за България " Иван Таков, който е и ръководител на непрекъснатата комисия по превоз към Столичния общински съвет (СОС).

Иван Таков сподели, че преди две седмици на комисия по превоз е изискал набор от документи за въвеждането на новата организация на придвижване от заместник-кмета по превоз и като ангажимент той е заречен да ги даде. Според Таков в комисията е било ясно декларирано, че с изключение на преасфалтиране на " Патриарх Евтимий ", друго нищо няма да се прави, съобщи Българска телеграфна агенция.

" След това обаче без каквото и да е информационна тактика, в празничните дни към Великден те свършиха това, което бяха решили и освен излъгаха комисията и членовете ѝ, само че и жителите ", съобщи Иван Таков.

Той сподели, че на транспортна комисия е решено дружно с транспортна дирекция на Столичната община и със заинтригуваните страни, да се търси едно по-балансирано решение, защото е видно, че има напрежение измежду живущите.

" Сега ще следят три месеца и като забележим, че това не е съответно решение, какво става ", попита Таков.

Той сподели, че чак през днешния ден, преди съвещанието на изключителната комисия по превоз, е получен нужният набор от документи за плана и са оповестени интернет страницата на СОС. Това не е сериозен метод и не го одобряваме, разяснява Таков.

Относно цената на реорганизацията на придвижването ръководителят на транспортната комисия сподели, че 480 хил.лв. коства новата пътна маркировка, а като се добави и полагането на нов асфалт, сумата стига над 1 млн.лв. С какви протоколи е решено, че там е нарушена настилката, че да се прави преасфалтиране и кой ще носи отговорност за изхарчените пари, в случай че би трябвало да се възвърне остарялата организация на придвижване, попита Таков.

Те са взели решение на база на това, което желаят да се случи, а не на база на най-хубавото за софиянци, добави той.

" Този парадокс, този безпорядък, тази надменност към СОС да се прави нещо през нашата глава, без да има решение, би трябвало да спре. Ако оставим администрацията да взима тези решения, без тези, които сме определени, ще отидем в една обстановка от преди 89-та година ", съобщи и Ивайло Йонков от " Синя София ". " Разбирам, че са нужни и нужни велоалеи и бус ленти, само че не там. Няма да караме хората да обикалят по 50 минути да търсят къде да паркираме, няма да наказваме центъра поради всички ", добави той.

Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация разкритикува заместник-кмета по превоз поради това, че протоколът от Малката транспортна комисия, където било взето решението, не бил показан на общинските съветници.

" Презентацията, която зам.-кметът ни показа, беше от предишния път. Няма нищо ново. Продължава да се крие от комисията въпросния протокол на Малка транспортна комисия, с което е утвърдено организацията на придвижването. Какво преглеждаме през днешния ден - изказвания " , сподели общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация.

Контрера настоя до другата седмица цялата документи, с предложенията за метаморфоза на придвижването, да бъде предоставена на членовете на комисията.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС се обърна към общинските съветници на ПП-ДБ-СС, заявявайки, че те поддържат увеличението на мрежата от велоалеи в града. Той сподели още, че предизвестил Борис Бонев преди да се прави метаморфоза на придвижването, да се проведат разисквания с жителите и да се изготвят деликатни разбори.

" Не сме врагове на велосипедите, само че има няколко аспекта. Вие забелязахте в презентацията на заместник-кмета Павлов една огромна дупка от четири години - това не е инцидентно. Ако се обяха провели при такова огромно утвърждение публични разисквания, общината щеше да осъществя този план с лекост. Тогава получих стотици сигнали от жители и още тогава споделих на сътрудника Бонев " Мислете го, правете го, не без разисквания на жители, не без търсене на опция, не без деликатен разбор ", сподели той.

" Днес вместо разбор, ние още веднъж получаваме презентация. Обичам да работя с действителни данни. Къде са данните за забавяне, къде е симулацията на трафика?

Очевидно е непочтен методът, по който се случи. Това е по-голям проблем от плана ", добави общинският консултант.

Прошков сподели, че има голям брой разновидности, с които както да се изградят велоалеи, по този начин и да се резервира нормалността за живущите в региона. Той обаче разяснява, че сега липсвали разбори за различни трасета, тъй че да бъдат избягвани тапи. Общинският консултант добави, че нямало и изясненост по какъв начин екипите на " Спешна помощ " за това по какъв начин биха могли да се придвижват с колите за спешна помощ, като акцентира, че точно в тази част на града има най-висока централизация на лечебни заведения.

Независимият общински консултант Красимир Гълъбов разяснява, че спорът с реорганизацията на придвижването е можел да бъде избегнат, само че трябвало всички общински съветници детайлно да бъдат осведомени с плана. По думите му огромният проблем е с велоалеите, които са планувани да се изградят.

" За да има велоалеи и политики в тази тенденция, би трябвало да има сложна оценка на придвижването на София. Да се създаде един повсеместен логаритъм, който да обгръща както автомобилния, градския, велоалеите, с цел да можем да реализираме резултат, в който алогоритъм ние ще заложим ", сподели той.

Връщане на предходната организация на придвижване по столичните бул. " Витоша ", бул. " Патриарх Евтимий " и ул. " Фритьоф Нансен ", до момента в който не бъдат въведени обезщетителни ограничения, изиска през днешния ден, по време на изключителното съвещание на комисията по превоз, кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков.

Районният кмет на регион " Средец " Трайчо Трайков също упрекна администрацията на Столична община, че скрила информация за плана на " Патриарха " и  изиска да бъде върнат

" Не виждам какво наложи това да се случи по този метод, тъкмо в този момент - със скриване на информация, с подаване на подвеждаща. Предлагам на администрацията на Столична община да върнат предходното състояние, до момента в който не бъдат признати компесаторните ограничения ", съобщи Трайков пред транспортната комисия на СОС.

Трайко изясни, че план за реорганизацията на придвижването в проблематичния сектор имало още по времето на кмета Фандъкова.

" Такъв опит беше изработен преди 4-5 години, когато съвсем същия план беше показан , даже подсилен от тогавашната администрация в лицето на заместник-кмета Кръстев и кмета госпожа Фандъкова. Проведеохме много разисквания и стана ясно, че има задоволително доста както с дребни елементи, по този начин и концептуално, по този начин и с различни оферти. Тогавашната администрация не го осъществя. Те обаче не започнаха изчистването следваща работа по търсенето на различни решения, в случай че има такива ", сподели той.

Трайков описа, че самият той не бил известен за желанията на Столична община да осъществя плана, без да го съгласува нито с жителите, нито със СОС и при отсъствието на каквито и да било разбори.

" Има и по-лошо нещо от байтошовия комунизъм и това е болшевизмът. Когато от 50 индивида 30 могат да решат, че ще обесят останалите 20. Не желаеме болшевизъм ", съобщи Трайков. Той акцентира, че би трябвало да се откри метод се съчетае ползата на всички участници в придвижването. " Моля да се върне остарялото състояние като временен интервал, в който да бъдат въведени обезщетителните ограничения и да се обсъдят усъвършенствания на този план или търсене на различен план ", сподели Трайков.

Имахме една относително добре дефинирана задача и това беше да разтеглим велосипедната инфраструктура в София и да подобрим действието на градския превоз, там където е належащо, уточни районният кмет. " Няма данни, че в правата от бул. " Патриарх Евтимий " до бул. " Витоша " е належащо да се прави нещо ", добави той и добави, че употребява тролеите в тази права, като акцентира, че това са едни от най-добре движещите се тролеи в цяла София. Простата задача за велосипедната инфраструктура може да се реши по 1000 метода и задачата беше да се избере най-хубавия метод, означи Трайков. Той напомни, че подобен опит беше изработен преди четири години, когато съвсем същия план беше показан и подсилен от тогавашната администрация.

Кметът на " Средец " сподели, че преди години са направени много публични разисквания, в това число в администрацията на регион " Средец ", на които е станало ясно, че по плана за новата организация на придвижването има задоволително доста проблеми, както с дребните елементи, по този начин и с концепцията, както и че има доста различни оферти. Именно поради това тогавашната администрация не осъществя плана, напомни Трайчо Трайков. Това, което не направиха, обаче е, че не започнаха следваща работа по изчистването на тези несъгласия по търсенето на различни решения, в случай че има такива. Това не се случи, сподели той. " Затова, когато в този момент сътрудниците от новата администрация и СОС започнаха с новия план, се причислих към напъните им да се търси решение, бях с тях на конференцията, на която се показаха детайлите по плана ", съобщи районният кмет. " Това, което не знаех е, че заровете към този момент са били хвърлени и че планът се осъществя без никакво разискване, както желаех, без разказване на детайлите и, най-лошото, без даване на обезщетителни ограничения на директно засегнатите хора, които останаха без конкуренция ", сподели Трайчо Трайков.

Междувременно вътрешният манистър Калин Стоянов също подлага на критика новата реорганиция на придвижване.

" София би трябвало да обезпечи първо подземни и надземни паркинги за всички коли в централна градска част и чак тогава да мислим за велоалеи ", сподели Калин Стоянов. " Не утвърждавам това, което се случва на бул. " Витоша ", " Патриарх Евтимий " и " Фритьоф Нансен ". Задръствания ще има ", сподели още вътрешният министър.

Вчера обаче столичният кмет Васил Терзиев отбрани подхванатите промени, само че съобщи, че ще се съобрази с решението на съда по разногласието, откакто през вчерашния ден Административният съд в София образува дело за законосъобразността на измененията по искане на Европейския център за транспортни политики. Диана Русинова от Центъра разяснява, че са нарушени 5 наредби и 2 закона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР