Пролетта е сезонът на отслабването и пречистването на организма от

...
Пролетта е сезонът на отслабването и пречистването на организма от
Коментари Харесай

Съветите на д-р Гайдурков за пролетно вталяване: Суровите ядки са по-хранителни от парче пица

Пролетта е сезонът на отслабването и пречистването на организма от насъбраните през зимните месеци отрови. Не е добре обаче в желанието си да се вталим да прибягваме до радикални диети. Често положителните резултати се реализират с осъществяването на най-елементарни трикове, споделя експертът по здравословно хранене доктор Георги Гайдурков. Неговите препоръки оказват помощ освен да свалим непотребните килограми, само че дружно с това да се избавим и от редица заболявания.

„ Ако желаеме да се излекуваме, започваме със самопречистване ”, изяснява доктор Гайдурков, който е изпитал първо на себе си своите лечебни способи. Казва, че на 31 години, до момента в който е бил терапевт в Центъра по хемодиализа към Окръжна болница в София, е имал „ букет от болести ”. Не му било прелестно, че е доктор, а не може да помогне на себе си и тъкмо тогава се среща с Лидия Ковачева. Провежда няколко курса по лечебно недояждане, стартира да се храни с по-простичка храна и „ букетът от болести ” изчезва. Сега оказва помощ на други да подобрят здравето си.

Първата стъпка е филтриране с плодове, зеленчуци и ядки, разиграни в разнообразни кулинарни предписания, за 2 седмици. По този метод на организма се дава опция самичък да преработи и изхвърли насъбраните отпадъчни субстанции, които са причина за заболяванията. Често казусът е един – интоксикиране, и той води до разнообразни признаци. „ Българинът от много време е пазил пости, които са били 200 дни в годината “, подсеща докторът, по който няма грам тлъстинка.
Закуската по време на прочистващите 2 седмици е свеж сок от грейпфрут, портокал, лимон или мандарина (те разтапят шлаки и токсини), след което се пийва и един от зеленчуци: моркови + алено цвекло или магданоз, спанак, тиква.

Ако имате гастрит, прескочете цитрусовия сок, а след зеленчуковия хапнете свеж плод. „ Усетите ли апетит – вземете сурови ядки. Те са по-хранителни от парче пица или хотдог. На обяд може да ядете салата с настъргани моркови, алено цвекло, целина, магданоз. Колкото по-пъстра е тя, толкоз по-добре. За да е още по-вкусна, я поръсете с ядки или пък пасирайте всичко на каша “, споделя доктор Гайдурков. Следобедната закуска дано е фреш или плод. Ако ви се дояде шоколад, се почерпете със сурови бонбони от смлени ядки, фурми, какао и канела. За вечеря отново си направете салата или пийнете фреш.

След като сме поизчистили организма си, го зареждаме за към 10 дни, като към суровите плодове, зеленчуци и ядки прибавяме зеленчуци, задушени или приготвени на пара, за обяд или вечеря. Редът е от тиква към зърнени и бобени варива. Избираме сред киноа, ориз, царевица, лющено просо, елда, леща, само че готвени без лой. Пробиотик и антибиотик за всеки корем са подправките: джоджен, мента, копър, босилек, споделя Гайдурков. Те подкрепят развиването на удобна флора в червата и успокояват раздразнения корем.

Специалистът предлага не повече от 2 пъти седмично да се хапва месо и не повече от 3 пъти – млечни артикули, 1 ден да e за филтриране и 1 – за капризи. Обяснява, че млечните артикули дават доста отпадни субстанции като слуз, която е идеална среда за развиване на микроби в организма. Прекаляваме със сиренето и кашкавала, пренасищаме организма си с калций и той се натрупва под формата на шипове, камъни в бъбреците, вкалцени склеротични плаки по съдовете. Факт е, че в индустриално развитите страни, където се ядат доста млечни артикули, остеопорозата е в най-голям %. Страдащите от нея не се усъвършенстват с повече мляко, а със сусам, червени морски водорасли, натрошени черупки от сурово яйце.
Инфо: retro.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР