Пролетната умора е свързана със смяната на сезоните, с промяната

...
Пролетната умора е свързана със смяната на сезоните, с промяната
Коментари Харесай

Ендокринолог: Междинните сезони са предизвикателство за организма

Пролетната отмалялост е обвързвана със промяната на сезоните, с смяната в атмосферното налягане, с смяната в климатичните условия, със слънцестоенето. Всичко това води до стрес за организма. Това сподели експертът по ендокринология и заболявания на обмяната доктор Райна Стоянова в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Междинните сезони са предизвикателство за организма, добави тя.

„ Дължината на деня е обвързвана с циркадните ритми в тялото. Ритъмът ден-нощ, бодърстването и спането се трансформират като дълготрайност. Светлата част на деня се усилва, това надлежно провокира хормонални промени в нашето тяло, на епифизата, на хипофизата. Процесът на акомодация сигурно стресира тялото ", изясни доктор Стоянова.

Доброто и уравновесено хранене може да помогне за превъзмогване на признаците на пролетна отмалялост. „ Сезонните плодове и зеленчуци са тези, на които можем да наблегнем - те са източници на витамини и минерали. Ако страдаме от някакво заболяване, имаме анемия или сме бременни и кърмим, тогава може да се наложи и банкет на добавки или спомагателни медикаменти ", добави експертът.

Интравенозните лечения са способ, посредством който пролетната отмалялост и изобщо всевъзможен тип отмалялост може да бъде преодоляна. „ По венозен път се вкарват в тялото разнообразни потребни субстанции, лекарствени молекули, антиоксиданти, витамини и минерали. Това е по-ефективният вид от приема на хапчета. Това е строго лекарска процедура, която би трябвало да се прави от екип ендокринолог и анестезиолог. Тук даже ендокринологът не е толкоз наложителен, колкото анестезиологът. Процедурата въпреки всичко крие своите рискове и би трябвало да сме деликатни, сигурно обаче е доста по-ефективна от приема на добавки ", изясни доктор Райна Стоянова.

Сънят е най-важният фактор за възобновяване на организма. Той би трябвало да е най-малко 6 до 8 часа. „ Не е значимо толкоз какъв брой спим, а какво е времето, което прекарваме в първокласен сън ", акцентира тя.

Заспиването с телефон в ръка и синята светлина от екрана утежняват съня. Препоръчително е два часа преди лягане да оставим телефоните си. Сред факторите, които пречат на съня, са късното хранене и приемът на алкохол, сподели още експертът.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР