Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от

...
Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от
Коментари Харесай

Иван Брегов: Всеки, избран за главен прокурор като Гешев, ще има същата съдба

" Прокуратурата доста от дълго време е част от политическия живот и от изпълнителната власт ". Това съобщи пред БНР Иван Брегов от Правната стратегия на Института за пазарна стопанска система. " Нормативно имаме една прокуратура, която е част от правосъдната власт. Тя не дължи доклад пред обществото за работата си, получава положителни бюджетни средства и се пази зад личните си следствени секрети. Фактическото състояние обаче е напълно друго ".

Големият въпрос е не да не се наруши независимостта на прокуратурата, а да не се наруши положението й на политическа взаимозависимост, " която е в трайното привързване към няколко политически партии ", уточни още той в предаването " Преди всички ".

Брегов разяснява неналичието на изясненост и вести към избухналия на 1 май 2023 година гърмеж до колата на тогавашния основен прокурор Иван Гешев.

" Вероятно новините към случилото се са надълбоко и комфортно прикрити в обичаната следствена загадка на българската прокуратура.

Може да разсъждаваме в няколко направления какво се е станало и дали някой се е опитал да предизвести Гешев какво ще му се случи, в случай че реши да се " разшава " по преписките и информацията, която евентуално е събрал като основен прокурор ".

Иван Брегов проучва думите на Гешев, че в случай че е бил останал още две седмици на поста, Бойко Борисов е щял да влезе в пандиза. " Може би Гешев е усетил, че няма покровителството и на Борисов, и на всички останали герои с неговата мощ и мощност в българската политика. Има личностен претекст, не виждам институционално изпитание на прокуратурата да проверява Борисов за каквото и да било ".

Той означи, че Борислав Сарафов дълго беше заместител на Иван Гешев " и те имат дребни общи секрети ". " Смеем да твърдим, че зад тях стоят и стопански ползи.

Враждата сред двата лагера в прокуратурата – Мартин Божанов – Нотариуса против Пепи Еврото, има своите представители и те са господин Сарафов и господин Гешев ". Той обаче отбелаза, че има и нещо позитивно в цялата работа.

" Всеки, който бъде определен по модела, по който беше определен господин Гешев, ще има неговата орис ". Иван Брегов прогонизира, че към този момент единствено послушните ще желаят да заемат висшите длъжности в прокуратурата.

Законът за правосъдната власт е в удължено публично разискване, с цел да се приготви средата той да бъде нападнат, освен това без никаква обосновка, счита още Брегов.

Ако идните избори не са единствените през тази година, това значи да не бъде гласуван Закон за правосъдната власт, изясни още Брегов. " С което не текат периодите за избор на Прокурорски съвет, Висш правосъден съвет и на основен прокурор ".

Той означи, че арбитър Цариградска е трайно заплашвана. " Това надвишава дисциплинарните ограничения. Тук към този момент има риск за живота и здравето. Виждаме, че и съдийската общественост се поотдръпна от нея. Този, който е тръгнал да търси отговори на някакви чувствителни въпроси за справедливостта в България, най-после остава самичък ".

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР