Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения за над 60 000

...
Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения за над 60 000
Коментари Харесай

Прокуратурата е осъдена да плати над 60 000 лева на професор, оправдан за подкуп от студент 


Прокуратурата е наказана да заплати компенсации за над 60 000 лв. на проф. Симеон Василев от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, който преди седем години беше задържан, упрекнат и след това оневинен за пожелан рушвет от студент, с цел да си вземе изпитите.

Случаят е от май 2017 година и беше огласен от „ Господари на ефира “. Тогава двама студенти от УХТ сигнализираха, че са дали на професорите Николай Банков и Симеон Василев по 300 лв., с цел да им пишат тройки на изпити, като в схемата били употребявани и медиатори. След това двамата преподаватели бяха арестувани за 72 часа и упрекнати за рушвет, а след това освободени под гаранция.

Впоследствие делата против двамата професори бяха разграничени, като проф. Банков беше приет за отговорен на две инстанции, като първо беше осъден условно, а по-късно единствено с санкция. Той умря през 2020 година от ковид.

Делото против проф. Василев влезе в съда през 2018 година, като обвиняването против него беше, че е изискал 650 лв. от студент, с цел да му написа тройки на два изпита. Година по-късно той беше оневинен към този момент на две инстанции, прокуратурата не стачкува и присъдата му влезе в действие при започване на 2020 година От претекстовете към присъдата на окръжния съд в Пловдив стана ясно, че в хода на делото нито един очевидец не е възприел настояването на подкупа, нито сделка с помагачите, като такива диалози не са били и записани. И не на последно място, нито една от описаните по делото банкноти не е открита у Василев.

Нещо повече, след писмения изпит, когато професорът нанасял оценките от работите в изпитните протоколи, той забелязал, че в протокола за единия изпит на въпросния студент е посочена друга дата, а в това време видял името си като учител, макар че титуляр бил негов сътрудник. Така решил да огледа деликатно писмените работи на студента, които били оценени със „ Среден 3 “, като му направило усещане, че една от дилемите е оповестена решена в пособие, което можело да се употребява и на изпита, само че никога задачата не се давала на студентите. Другите задания също не били давани, тъй като били доста обикновени. Тъй като липсвали подписи на професора и на асистента, той решил, че става дума за така наречен „ царски пищов “ и не нанесъл оценките нито в електронните протоколи, нито в основната книга и не ги педал в образователния отдел, заради което и съдът го е оправдал.

Така, през 2022 година проф. Василев завежда иск против прокуратурата за 250 000 лв. неимуществени вреди от противозаконното обвиняване и над 30 000 лв. за имуществени вреди от неполучени заплати, до момента в който е бил отхвърлен от работа и за платени адвокатски възнаграждения.

В исковата си молба той написа, че преподава от 1975 година, а обвиняването му донесло най-голямо оскърбление поради опетненото му име на професор, ръководител на „ Съюза на учените в България – Пловдив “ и притежател на френския медал „ Академични палми “. Василев показва, че задържането и обвиняването против него били обширно коментирани в медиите, а информацията била гарнирана и със саркастични забележки. Затова изпаднал и в тежка меланхолия и не излизал от вкъщи си.

В решението си арбитър Елена Маврова от Софийския градски съд отбелязва, че Василев е бил упрекнат в тежко закононарушение, делото е траяло три години и е повлияло на здравословното и прочувственото му положение, както и на метода му на живот. Според съда обаче най-вече е потърпевша професионалната активност на преподавателя, като преценя, че справедливото обезщетение за него е 40 000 лв..

„ Съдът съобрази събитието, че ищецът е дълготраен учител, високо просветен и почитан професор в университет, който е арестуван точно в университета, краткотрайно е отхвърлен от работа, както и че на процедура, изключително с всеобщото медийно отразяване на наказателния развой за рушвет (корупция), е комплициран трайно отрицателен отпечатък върху положителното име и репутацията на ищеца, като учител и персона “, се споделя в решението. Отделно прокуратурата е наказана да заплати и близо 24 000 лв. компенсации на Василев за неполучени заплати и лихви. написа лекс бг

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР