Производителите на маслини от полуостров Халкидики в Гърция алармират, че

...
Производителите на маслини от полуостров Халкидики в Гърция алармират, че
Коментари Харесай

Заради сушата: гръцките маслини от Халкидики – скъпи и некачествени

Производителите на маслини от полуостров Халкидики в Гърция сигнализират, че 90% е от реколтата им е некачествена. Топлата зима и слабите дъждове са унищожили маслиновите плантации на Халкидики, и по този начин съвсем без доходи остават към 20 000 фермери от района.

На пазара към този момент съвсем няма маслини от Халкидики, както и създаден там зехтин, заяви БНР. Тази година маслиновите плантации не могат да покрият даже разноските си, споделят притежателите им.

Председателят на съюза на фермерите от област Халкидики заяви, че не работят 150 цеха за преправка на маслини за зехтин, като загубата поради това е над 200 милиона евро.

Фермери от Халкидики оповестяват, че стартират да ползват нови технологии за обработка на маслиновите гори в съдействие с гръцки специалисти, а също и експерти от други европейски страни.

Въпреки това не може да се подсигурява, че идната година в Халкидики ще има рандеман от качествени маслини и надлежно произвеждане на зехтин, означават специалисти.

А преди към месец стана известно, че цената на зехтина в Гърция остава (доста) висока, макар че продуктът се създава в страната.Зехтинът гръцко производства има повишено търсене на европейския пазар, като цената му е по-висока средо с 18% спрямо предходната година. ОСвен това, цената от производител на годишна база се е нараснала с към 20% и заради скъпия ток.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР